19 octombrie 2021 - 11:40

Bani pentru startup-uri tech cu aplicații directe în zona agricolă

Cinci startup-uri tech de la noi din țară, cu aplicaţii directe în zona agricolă, au fost declarate finaliste în cadrul incubatorului de afaceri AgTech TM, organizat de Grupul Agroland, în parteneriat cu X by Ascendis.

Conform unui comunicat al Agroland de vineri, 9 iulie 2021, acestea au primit sau vor primi câte 10.000 euro din partea Grupului, pentru a-şi pune în practică ideile de business cu care au câştigat competiţia.

„Pe parcursul a 12 săptămâni, cele 26 de echipe înscrise în incubator au beneficiat de traininguri online, precum şi de îndrumarea a numeroşi mentori din companii importante aparţinând unor domenii ca: tehnologie, agricultură, marketing, finanţe etc.”, se precizează în documentul de presă.

AgTech TM by Agroland este primul program complet de incubare de startup-uri din România, care stimulează şi susţine inovaţia în agricultură, la nivel naţional.

Totodată, cei 50.000 euro sunt investiţi de Agroland, prin intermediul celor două companii principale din grup. Agroland Business System (indice bursier AG) oferă finanţări a câte 10.000 euro pentru Planty AI, Tailpath şi Hardwired, iar Agroland Agribusiness (simbol bursier AAB) sprijină cu aceleaşi sume start-up-urile Urban Agriculture Technologies şi ADGraft.

„România este unul dintre cei mai mari 10 exportatori de produse agricole din lume, dar din păcate nu stăm deloc bine în ceea ce priveşte modernizarea acestui sector, unde avem un potenţial enorm. Ne dorim ca incubatorul AgTech TM să devină o tradiţie, iar prin el să sprijinim cât mai multe start-up-uri din agribusiness, care să-şi poată transforma ideile în planuri de afaceri. Inovaţia şi creşterea digitalizării reprezintă cheia dezvoltării acestui domeniu.

Aplicaţiile digitale, fie că vorbim despre roboţi, drone sau sateliţi, sunt deja folosite la scară largă în străinătate şi vor aduce schimbări masive în modul în care omenirea îşi produce hrana. România trebuie să fie parte a acestei revoluţii, iar programul nostru îşi propune să contribuie în această direcţie, susţinând, cât de mult se poate, start-up-urile valoroase din domeniu”, a afirmat Horia Cardoş, CEO şi fondator al reţelei Agroland.

Echipele câştigătoare vor finaliza, până la sfârşitul lui septembrie 2021, prima etapă de dezvoltare a produselor. Aceasta constă în realizarea unor produse minim viabile (MVP – Minimum Viable Product), care pot satisface clienţii timpurii şi prin intermediul cărora se obţine feedback pentru dezvoltarea mai profundă.

Agroland şi Ascendis X vor sprijini cele cinci echipe, pentru a obţine o nouă rundă de finanţare, în vedere contiuării dezvoltării produselor.

Totodată, companiile care aparţin grupului Agroland pot participa la noua rundă de finanţare.

În primul semestru al anului în curs, incubatorul de afaceri AgTech TM by Agroland a fost partener cu gigantul tehnologic Microsoft care, în afară de know-how-ul oferit, a colaborat pentru a le oferi antreprenorilor mijloacele prin care să anticipeze tendinţele de evoluţie ale domeniului agtech, în următorii zece ani.