Toate cererile de finanţare aferente sM 17.1 – programul de finanţare nerambursabilă pentru prime de asigurare a culturilor, a animalelor şi a plantelor, depuse în perioada 9 august -16 decembrie 2022 şi declarate eligibile de către Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale (AFIR), vor beneficia de finanţare, informează Clubul Fermierilor Români.
„În urma adresei transmise de către Clubul Fermierilor Români, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale informează că toate cererile de finanţare depuse în perioada 9 august -16 decembrie 2022 şi declarate eligibile de către Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale vor beneficia de finanţare. Din dorinţa de a sprijini fermierii în mod real, Clubul Fermierilor Români, având susţinerea şi expertiza Clubului Fermierilor Români Broker de Asigurare, a transmis, la finalul lunii februarie 2023, o adresă către MADR prin care a solicitat identificarea de noi surse de finanţare pentru cererile de finanţare aferente sM 17.1, declarate de către AFIR «eligibile fără finanţare»”, se arată într-un comunicat al Clubului Fermierilor Români, citat de AGERPRES.
Potrivit reprezentanților asociației de fermieri, având în vedere că, prin Regulamentul UE nr. 1305/2013, art. 49 (2) şi PNDR, sprijinului acordat în cadrul submăsurii 17.1 nu îi sunt aplicabile criterii de selecţie, MADR a întreprins demersuri pentru asigurarea fondurilor necesare, astfel încât toate cererile de finanţare depuse în perioada desfăşurării sesiunii şi declarate eligibile să beneficieze de finanţare.
Concret, MADR a transmis Comisiei Europene, spre aprobare, versiunea XVI a PNDR, conţinând propunerea de realocare financiară care să permită finanţarea integrală a cererilor de finanţare eligibile din cadrul acestei submăsuri, se prezizează în comunicatul Clubului Fermierilor Români.
„Încă de la începutul acestei sesiuni, ne-a fost semnalată de către membrii noştri situaţia nefavorabilă în care se află din cauza valorii reduse de fonduri ale sM 17.1. Concret, fermierii au fost informaţi de către AFIR cu privire la imposibilitatea alocării de fonduri pentru poliţele declarate eligibile în cadrul mai multor rânduri pe parcursul anului 2022. Drept urmare, ne-am adresat MADR. Apreciem dialogul şi deschiderea pe care o manifestă ministerul şi autoritatea de management PNDR faţă de fermierii care accesează sM 17.1”, a declarat Florian Ciolacu, director executiv în cadrul Clubului Fermierilor Români.
Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă este o asociaţie non-profit şi non-guvernamentală a fermierilor din România al cărei obiectiv este să asigure implicarea activă a membrilor săi în procesul de consultare şi elaborare a reglementărilor europene şi naţionale în domeniul agricol, cu scopul de a creşte performanţa fermierilor din România.