4 august 2021 - 21:17

BANCA DE GENE PENTRU LEGUMICULTURA, FLORICULTURA SI PLANTE AROMATICE

Autorităţile buzoiene au identificat o suprafaţă de teren pe care să fie amenajată o bancă de gene pentru legumicultură, floricultură si plante aromatice, iar proiectul privind înfiinţarea acestei bănci naţionale de gene ar urma să fie dezbătut şi votat în regim de urgenţă în Senat.

Primarul Buzaului, Constantin Toma a anuntat că sediul bancii naţionale de gene ar urma să fie în Crâng, cel mai mare parc al Buzaului.

“Deja, s-a aprobat în biroul lor la nivelul Senatului ca legea privind înfiinţarea Băncii Naţionale de Gene pentru Agricultură să treacă în regim de urgenţă prin Parlament. Sediul acestei bănci de gene sper să fie în Parcul Crîng, unde este sediul Urbis Serv acum. Este un loc extraordinar, are 1,2 hectare de teren pretabil pentru aşa ceva. Este un lucru extraordinar pentru că nu poţi s-o aşezi oriunde”, a declarat primarul Toma.

Potrivit edilului buzoian, infiintarea unei astfel de gene ar genera o serie de avantaje: de la atragerea unui număr mare de elevi către liceele cu profil agricol, la înfiinţarea celei mai mari pieţe de gros din regiunea de sud-est.

“Banca Naţională de Gene va genera şi cercetare, şi dezvoltare, şi Facultate de horticultură, şi clase de liceu la Colegiul Agricol. Săptămîna viitoare voi fi deja la Ministerul de Interne – avem şi Bariera Brăilei, 12 hectare, al Jandarmeriei –  să primim terenul şi să facem acolo o piaţă en-gros cu logistică frigorifică să fie acolo şi depozite de frig ca să închidem lanţul şi să devenim cel mai mare centru regional pentru păstrarea şi comercializarea legumelor şi fructelor”, a afirmat Constantin Toma.

Banca de gene pentru legumicultură ar urma să se realizeze din fonduri europene şi guvernamentale, valoarea proiectului fiind estimată la 6 milioane de euro.