BALURI DE ALUNGARE A IERNII ÎN HARGHITA

34

Tradiționalul bal de Lăsata Secului, în care se înmormântează simbolic iarna și se alungă spiritele rele, a avut loc sâmbătă, în orașul Vlăhița, la eveniment participând peste o mie de persoane, din întreg județul Harghita.

La fel ca în fiecare an, au fost prezenți la bal și “oamenii cu cenușa”, bărbați care poartă săculeți cu cenușă, pe care îi îndreaptă spre trecători și care au o mare semnificație în ritualul catolic, întrucât în acest fel se exprimă păreri de rău și “se pune cenușă în cap”.

Tinerii au pocnit din bice, au bătut din tobe și au folosit fluiere pentru a produce zgomot cât mai mare și a alunga spiritele rele.

Localnicii spun că în această zi orice este permis, motiv pentru care folosesc costumații la care nu îndrăznesc să recurgă cu alt prilej, pentru ca, începând cu ziua următoare, lucrurile să reintre în normal.

La Vlăhița vremea nu a fost foarte prietenoasă, a și nins în timpul balului, motiv pentru care grupurile folclorice au făcut tot posibilul pentru a alunga iarna, care în Harghita durează mult mai mult decât în alte zone.

Tradiția spune că, după acest carnaval, spiritul primăverii va renaște, iar oamenii vor intra în Postul Paștelui mai curați.

Etnografii sunt de părere că ‘fărșangul’ este un obicei care datează de pe vremea păgânilor, dar în spațiul lingvistic maghiar a intrat abia în Evul Mediu. Măștile specifice purtate de grupurile tradiționale, ritualurile magice și simbolice au ca scop alungarea iernii și reînnoirea spiritului.

Balul de fărșang se ținea pe ascuns și în timpul dictaturii comuniste, chiar dacă fusese interzis, potrivit AGERPRES.

Citește și

Cmentariile sunt închise