Baltata Romaneasca: rasa mixta lapte/carne, cu performante la lapte de peste 38 litri/zi

Bălțata Românească este o rasă de taurine mixtă lapte și carne, cu performanțe la lapte de peste 38 litri/zi, transmite ACVBR (Asociaţia Crescătorilor de Vaci – Balţată Românească). Asociația dă asigurări că investițiile în fermele de Bălțata Românescă vor aduce dublu câștig fermierilor!

Asociația pune la dispoziția fermierilor un program special de ameliorare al rasei Bălțata Românească, care constă în ameliorarea taurinelor de rasă Bălțată Românească de tip Simmental pentru caracterele cu importanță economică, prin intermediul programelor de ameliorare în rasă pură.

Rasa Bălţată românească s-a format prin încrucișarea de tip absobție dintre rasele de tip Simmental (austriac, german, elvețian) și rasa Sură de Stepă. Munca de formare a început în 1862 și s-a încheiat în 1959, când a fost omologată ca rasă. După omologare, s-a perfecționat folosind o selecție eficientă, presiunea de selecție cu taurii testați din import și autohtoni, prin însămânțări artificiale cu material seminal congelat și infuzia cu o proporție de sânge de până la 50 % Red Holstein. Dintre taurii cu mare valoare genetică folosiți la selecție menționăm: Fez, Milano, Aelpeler, Waechter Waldemar, Agakan Morela, Solomon etc. (taurul cel mai valoros din România a fost Senator).

Rasa Bălţată românească are aptitudini mixte, pentru lapte-carne. Producţia de lapte variază în limite largi, în funcţie de condiţiile de hrănire şi întreţinere. În medie, producţia de lapte pe lactaţie este de 5000-5700 kg lactatie standard, iar conţinutul în grăsime al laptelui este de 3,8-3,9 %. Carnea este de calitate bună, gradul de perselare şi marmorare asigurându-i însuşiri organoleptice superioare. 

În prezent, registrul genealogic pentru rasa Bălţată românească este deţinut şi condus de către societatea de ameliorare ACVBR-SIM. Orientarea programului de ameliorare prevede un tip de producţie mixt lapte-carne, cu următoarea pondere a caracterelor de selecţie: 50 % lapte, 20 % carne şi 30 % pentru reproducţie şi aptitudini funcţionale.

Mai multe detalii despre programul ACVBR pot fi consultate AICI – Programul de ameliorare al rasei Baltata Romanească sau pe site-ul www.baltataromaneasca.ro, unde pot fi accesate și condițiile pentru a putea deveni fermieri activi ai ACVBR Sim.

Scopul asociaţiei îl constituie dezvoltarea interesului general al localnicilor pentru creşterea taurinelor pentru producţia de lapte şi carne , realizarea de activităţi în interesul general al fermierilor, în special al crescătorilor de vaci pentru carne şi lapte, în interesul personal nepatrimonial al membrilor săi.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole