4 august 2021 - 08:07

Balmosul, un deliciu moldovenesc

Balmoșul, reteta ciobaneasca, moldoveneasca, de mamaliga cu branza, unt si lapte, asa cum se facea pe vremuri, o mai gasim si azi in pitoreasca zona a Bucovinei.

În primul rând vă spunem că dacă nu ati mai gustat pana acum din aceasta delicatesa, e musai sa o faceti cat mai repede, iar daca v-am facut pofta trebuie sa știți ca gazdele primitoare de la pensiunea agroturistica ”Casa Brazilor” va asteapta oricand la o degustare.

Pentru acest preparat, mai intai se pune la fiert smantana de casa. Cand incepe sa clocoteasca, se presara in ploaie malaiul, amestecându-se mereu. Spre final, cand e aproape fiert, se presara si telemeaua de vaca, casul de oaie maturat si multa dragoste.

Balmoșul se servește cu multa pofta! Se pune in strachini mari, iar pe deasupra gazda ne recomanda sa punem dulceata, orice fel de dulceata, pregatita tot la pensiune, desigur. Cea mai potrivita pare a fi cea de merisoare sau ardei iute! Se mănâncă cu lingura de lemn, nu cu furculite ca la oras, altfel nu-i simti gustul, si neaparat cu o afinata sau palinca de casa langa.