Acuzații grave: 20.000 de certificate de origine false pregătite de „băieții șmecheri din oierit”!

O bună parte din cei 80 de milioane de euro reprezentând sprijinul cuplat pentru ovine vor ajunge în buzunarele „băieților șmecheri din oierit”, care pregătesc 20.000 de certificate de origine false, acuză fostul ministru al Agriculturii, Adrian Oros.

„«Băieții șmecheri din oierit» pregătesc 20.000 de certificate de origine false. Vor să pună mâna iar pe banii oierilor! Cu ajutorul Ordinelor de Ministru scrise după dictare și a conducerii APIA. Știu că voi stârni încă o dată furia acestor «băieți» care sunt mulți, vocali și au devenit puternici, dar nu pot să nu remarc cum încearcă iar să își valorifice «certificatele de origine», dictând MADR-lui criteriile de acordare a Sprijinului Cuplat la ovine”, scrie Adrian Oros pe pagina sa de Facebook.

Fostul ministru al Agriculturii spune că astfel de practici afectează grav sectorul de creștere a oilor în România, distrugând procesul de ameliorare la ovine și descurajând oierii cinstiți, care nu acceptă aceste compromisuri.

Oros acuză că o bună parte din cei 80 de milioane de euro care ar trebui să ajungă, în 2023, la oieri ca Sprijin cuplat pentru venit în sectorul zootehnic (SCVZ) va fi deturnată de vânătorii de „băieții șmecheri din oierit” cu ajutorul criteriilor de eligibilitate făcute de MADR și prevăzute în Ordinul ministrului agriculturii nr. 80 din 27 februarie 2023.

Potrivit fostului ministru, la aceasta oră, nu există o garanție a corectitudinii modului în care se conduc Registrelor genealogice „deși, se alocă mulți bani de la bugetul național (zeci de milioane anual), pentru a se face corect aceste activități”.

Oros atrage atenția că „au fost și sunt pe rolul instanțelor, dar și în cercetare, multe cazuri de deturnare de fonduri europene (subvenții), prin utilizarea unor date și documente false”, cel mai răspândit fenomen fiind eliberarea certificatelor de origine false.

„Unul din criteriile de obținere a Sprijinului Cuplat (20 euro/cap în 2023) este deținerea unui berbec înscris în Registru genealogic, cu Certificat de origine, la 35 de femele pentru care se primesc subvenții. Doar că Certificatele de origine pentru berbeci se eliberează fără testul de genotipare. Acest test ar garanta și ar certifica că berbecii aparțin cu adevărat Registrului de origine respectiv și că nu transmit în turmele de ovine unde sunt introduși scrapie (boală gravă cu determinism genetic), care produce pagube economice imense. Dar majoritatea Registrelor refuză să facă genotiparea, iar Ministerul acceptă”, explică Adrian Oros.

Acesta spune că în această perioadă, pentru peste 20.000 de berbeci se pregătesc documentele ca să fie vânduți „cu origine”.

„Iar bieții oieri, ca să primească subvenția din bani europeni, sunt condiționați să cumpere acești berbeci cu origine incertă. Cu alte cuvinte, milioanele de euro care ar trebui să ajungă la oierii corecți și care practică de generații oieritul, sunt deturnate anual de «vânătorii de subvenții», prin asemenea mecanisme, avantajate de Ordine de ministru scrise după dictare”, mai spune Adrian Oros pe pagina sa de Facebook.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole