Combinatul de îngrășăminte de la Azomureș este pregătit să reia producția în orice moment, însă are nevoie de ajutor din partea statului pentru asigurarea gazului necesar, spun reprezentanții companiei.
Într-o intervenție la AGRO TV, în cadrul emisiunii ”Agricultura, o șansă pentru România”, purtătorul de cuvânt al Azomureș, Ovidiu Maior, a precizat că statul român nu a oferit deocamdată sprijinul de care avea nevoie această industrie, în ciuda exemplelor în acest sens din partea altor state.
”De la ultima discuție pe care am avut-o, situația nu s-a schimbat foarte mult, însă vedem că în unele țări încep să apară veștile bune. Aș aminti aici Bulgaria și Polonia, două exemple de țări în care producția de îngrășăminte începe să fie reluată, generată oarecum și de o scădere a prețului gazului natural la nivel european. Dacă la mijlocul lui august aveam un preț de 350 euro, astăzi prețul de referință de la Amsterdam este de 125 euro.
Reluarea producției din Bulgaria și Polonia este datorată și unui ajutor pe care statele respective în oferă producătorilor de fertilizanți. Din informațiile pe care le avem noi din Bulgaria, statul bulgar cumpără gaz de pe piețele externe și apoi îl oferă industriei cu o valoare cu 30-40% mai mică față de prețul de referință de care aminteam. Practic, prețul ajunge acolo unde am zis și noi, de multe ori, că este sustenabil pentru îngrășăminte în momentul de față. Iată că în unele țări, care sunt tot parte din UE, cum suntem și noi, se pot adopta soluții”, a precizat Ovidiu Maior.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Azomureș, producția de îngrășăminte poate fi reluată în orice moment, însă compania are nevoie de asigurări privind disponibilitatea gazului pe o perioadă de cel puțin câteva luni.
”Noi suntem gata de start oricând. Avem nevoie de 7-10 zile din momentul în care știm că este asigurat un anumit volum de gaze, dar este foarte important ca acest volum să fie cel puțin pentru 2-3 luni de zile. Urmează o perioadă rece, este mult mai dificil de pornit în condițiile acestea și este ineficient din punct de vedere economic să funcționăm 10 zile și să ne oprim”, a mai subliniat Ovidiu Maior.