AZI de la AFIR: sprijin de 1,64 de miliarde de euro pentru mediul rural

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat duminică, pe pagina oficială de Facebook, că a încheiat cu autoritățile publice locale 2.428 de contracte de finanțare pentru proiecte de utilitate publică în valoare totală de 1,64 miliarde de euro.

Potrivit reprezentanților AFIR, investițiile pentru dezvoltarea mediului rural finanțate în perioada 2015-2022 prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) vizează infrastructura de acces agricolă, infrastructura de alimentare cu apă şi canalizare, cea rutieră şi socială, precum şi protejarea patrimoniului cultural.

Cele 2.428 de contracte de finanțare au fost încheiate în urma unui proces de evaluare și de selecție din nu mai puțin de 3.518 de solicitări de investiții, pentru proiecte în valoare de 2,84 miliarde de euro.

Până în prezent, plățile efectuate de AFIR către beneficiarii publici ai FEADR depășeșc 1,3 miliarde de euro.

„Dezvoltarea rurală se realizează în egală măsură prin investițiile beneficiarilor privaţi, precum şi prin proiectele autorităților publice. Cele două categorii de solicitanți se completează şi se sprijină reciproc. Solicitările de finanțare pe care AFIR le-a primit prin PNDR pentru utilități publice indică clar o nevoie mult mai mare de investiții în acest sector, dar și o capacitate de absorbție foarte mare a fondurilor europene. Chiar dacă fondurile disponibile nu acoperă necesarul de investiții din mediul rural, putem observa că sprijinul financiar, pe care l-am avut la dispoziție și pe care l-am acordat integral, aduce o contribuție semnificativă la dezvoltarea comunităților locale și la îmbunătățirea condițiilor de trai pentru populația rurală”, a precizat directorul general al AFIR, George Chiriță.

- Publicitate -

Cu finanțarea disponibilă prin AFIR, sunt acum în curs de modernizare 3.458 de kilometri de drumuri comunale (o distanță echivalentă cu drumul între București și Madrid) și s-au înființat sau modernizat alți 1.257 de kilometri de drumuri agricole. De asemenea, s-au realizat 1.735 de kilometri de rețea de alimentare cu apă și 2.967 de kilometri de rețea de canalizare.

„Astfel, ca urmare a acestor investiții, peste 4 milioane de locuitori beneficiază de proiectele de infrastructură de bază și de acces din mediul rural”, menționează reprezentanții AFIR.

Totodată, cu fonduri europene din PNDR, s-au înființat și modernizat 255 de grădinițe, 40 de creșe și centre de tip after-school și 22 de instituții de învățământ secundar superior, filiera tehnologică a școlilor profesionale. Fondurile derulate prin AFIR au contribuit la reabilitarea a 610 cămine culturale și 55 de monumente din patrimoniul cultural de interes local.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole