Guvernul a aprobat AZI: se pompează 1,5 miliarde de euro într-un program pentru agricultură!

Nu mai puțin de 1,5 miiarde de euro este bugetul alocat pentru următorii 5 ani unui program ce urmează a veni în sprijinul fermierilor români.

În ședința de Guvern de miercuri, 3 august, a fost adoptată Hotărârea privind reacordarea recunoașterii caracterului de utilitate publică a unor amenajări de irigații sau a părților de amenajări de irigații, precum şi pentru modificarea şi completarea HG nr. 793/2016 pentru aprobarea Programului național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din România (PNI), se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) remis redacției AgroTV.

Suma destinată Programului are o valoare de 1,5 miliarde euro, reprezentând fonduri de la bugetul național, care vor fi alocate până în anul 2027. 

„Prin prezentul act normativ se aprobă lista pentru amenajările de irigații pentru care se reacordă caracterul de utilitate publică, dar și modificarea Programului național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din România”, se precizează în comunicatul MADR.

Actul normativ vizează următoarele acțiuni:

– creșterea viabilității economice a sistemelor de irigații, prin amenajări de irigații noi: de la 101 la 189, sporind astfel suprafața irigată de la 1.800.679 ha la 2.616.859 ha;

– înființarea a 50 de amenajări de desecare şi drenaj cu suprafața de 695.142 ha;

– creșterea numărului de amenajări de irigații de la 89 (inclusiv Canalul Siret Bărăgan etapa I, între km 0+000 şi km 14+570) la 156 (inclusiv Canalul Siret Bărăgan etapa I între km. 0+000-km.23+372);

– majorarea numărului de organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații de la 531 la 666;

– modificarea perioadei de implementare a PNI, respectiv până la sfârșitul anului 2027, complementar cu viitoarea programare în cadrul Planului Național Strategic, prin care se vor sprijini investițiile în infrastructura secundară de irigații, precum şi investițiile în sistemele de irigații la nivelul fermei, cu suma de 500 milioane euro din fonduri europene.

– schimbarea titlului programului, astfel: Programul național de reabilitare şi/sau înființare a infrastructurii principale de irigații şi infrastructurii de desecare şi drenaj.

„Prin acest program, MADR își propune ca sistemul de irigații din România să poată beneficia de un sprijin financiar mult mai mare, fiind astfel îmbunătățite condițiile de dezvoltare și creștere, precum și obținerea de cantități mărite de producție la hectar”, se mai spune în comunicatul Ministerului Agriculturii.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole