Avioanele care aduc ploaia, cu o investiție de 14 EURO/hectar

Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNACP) își propune să realizeze în continuare investiții importante pentru combaterea secetei în România. Printre acestea se numără achiziționarea unor avioane cu ajutorul cărora se poate crește nivelul de precipitații.

Mai multe teste în acest sens au fost efectuate deja în România, cu avioane din Grecia și Bulgaria, iar rezultatele sunt foarte bune, spune directorul general al AASNACP, Gheorghe Căunei Florescu.

”Fenomenele de creștere a precipitațiilor le-am pus în operă începând cu 2017, testând tehnologia aviației. Am pus în practică primele proiecte în Dobrogea, în 2017, după care în Moldova, Muntenia și Transilvania, unde am acționat în 2022. Am obținut rezultate foarte bune, creșteri de precipitații chiar de 30 de litri/mp în Tulcea. Am obținut o medie de 10 litri, 5 litri, 7 litri, 15 litri. Este o tehnologie folosită în lume.

În Statele Unite, tehnologia aviației se folosește de acum 70 de ani. Am fost în Dakota de Nord, la o firmă de aviație, unde am văzut tehnologii de ultimă generație, am stat de vorbă cu tehnicieni și nu mi-a venit să cred ceea ce am văzut acolo. Și grecii, și bulgarii, de acolo s-au instruit și au achiziționat avioane și le folosesc de aproape 30 de ani. Noi, această activitate de creștere a precipitațiilor, am făcut-o în prima fază în colaborare cu Grecia, cu două avioane din Grecia, iar anul trecut cu două avioane din Bulgaria”, a precizat Gheorghe Căunei Florescu pentru AGRO TV, în emisiunea Agricultura la Raport.

Potrivit directorului AASNACP, România ar avea nevoie în total de opt astfel de aeronave, iar prețul uneia se ridică la aproximativ 8 milioane de euro. După ce toate aceste investiții vor fi realizate, costul creșterii precipitațiilor pe un hectar de teren, pe perioada unui an întreg, se ridică la aproximativ 14 euro/hectar, a mai spus specialistul.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole