15 August 2022 - 21:40

AVETI ANIMALE IN GOSPODARIE? IATA CE ACTIVITATI DE SEZON SUNT STRICT NECESARE

Principalele acţiuni care se recomandă crescătorilor de animale în sezonul de primavară sunt cele care țin de prevenție, stiind că este mai ușor să prevenim apariția unor îmbolnăviri, decât să le tratăm.

În primul rând, deparazitarea internă şi externă a tuturor  animalelor din gospodărie este  o acţiune importantă atât pentru animale, cât şi pentru oameni. Orice animal parazitat are un răspuns imun necorespunzător în urma unei vaccinări. Bolile parazitare, chiar dacă nu produc întotdeauna mortalităţi, afectează negativ producţiile.

Acţiunea de deparazitare  se face la toate animalele din gospodărie  în acelaşi timp, de cel puţin 4 ori pe an, începând din primăvară, cu două săptămâni înainte de scoaterea animalelor la păşunat, cu  următoarele produse: pentru cabaline si rumegatoare – suspensii orale sau soluţiile injectabile. Pentru porcine se recomandă comprimate şi soluţie injectabilă.

În afară de acestea, este neapărat nevoie să se aplice măsuri de profilaxie generală prin acţiuni de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, care au drept scop distrugerea agenţilor patogeni ai bolilor transmisibile  şi a vectorilor acestora. Astfel, concomitent cu deparazitarea animalelor, pentru a se evita noi infestări ale acestora cu paraziți, trebuie să se facă şi deparazitarea adăposturilor, inclusiv a ustensilelor folosite la animale.

În afară de aceste acţiuni pe care pot să le facă gospodarii, există acţiuni sanitar-veterinare cuprinse în PROGRAMUL STRATEGIC, de care sunt responsabili medicii veterinari concesionari, şi acțiuni pe care le efectuează medicul veterinar la solicitarea crescătorului de animale.

Gospodarii trebuie să cunoască faptul că primăvara, vaccinarea la animale este obligatorie pentru pseudopesta aviară și antrax. Vaccinarea se face la speciile de păsări receptive la virus (găini, curci, bibilici, fazani, prepeliţe, porumbei). 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole