Avertizari pentru viitorul Guvern: ”Plafonarea subventiilor inseamna distrugerea agriculturii romanesti”

În cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”, realizatorul AGRO TV Ovidiu Ghinea a făcut împreună cu invitații săi bilanțul celor aproape trei ani de mandat ai ministrului Petre Daea, dar și direcțiile în care s-ar putea îndrepa sectorul agricol românesc odată cu instaurarea noului Guvern. Printre cei prezenți în platou s-a aflat și fermierul Ionuț Olteanu, care a avut cuvine grele de spus despre plafonarea subvențiilor și a avertizat viitorul Guvern despre pericolul unei astfel de măsuri.

”Politicul nu are rol în agricultura românească și nici nu ar trebui să aibă. Apreciez ceea ce a sprijinit Ministerul Agriculturii în formula trecută (n.r. sub conducerea lui Petre Daea). Dacă ne referim la plafonarea subvențiilor, acesta este un lucru pe care trebuie să-l trecem la fapte bune. Dânșii au sprijinit această formulă și sunt tot mai multe voci care spun că viitorul ministru nu ar sprijini-o, ceea ce ar fi un dezastru pentru agricultura românească. Din lista de trei nume de miniștri vehiculate, doi nu prea sprijină această neplafonare. Sperăm totuși că își vor apleca urechea către fermieri și către organizații și își vor schimba opiniile”, a precizat tânărul fermier.

Ionuț Olteanu a vorbit și despre ce înseamnă plafonarea și ce efect ar avea aceasta asupra agriculturii românești. Potrivit acestuia, plafonarea este o măsură populistă, menită doar să câștige niște voturi, dar care ar putea duce la distugerea agriculturii românești și întoarcerea ei cu cel puțin 15 ani în urmă. 

”Eu știu că viitorii miniștri vor argumenta că vor pune ceva în loc, însă acel ceva va avea efect peste doi, trei, cinci ani. Între timp, fermierii îngropați deja în datorii nu vor rezista atât timp, până când acel ceva își va face efectul. Vor rezista sub 10% din fermierii români, atât. (…) Tot ce se lucrează sub 20 de hectare, ca să nu zic 50 sau 100, cum e modelul vestic, tot ce înseamnă subvenție pentru mai puțin de 20 de hectare sunt bani pierduți, sunt bani dați pentru niște voturi. Sub 20 de hectare nu se poate face o agricultură performantă – nu poți să ai ingineri, nu poți să ai utilaje, nu poți să te dotezi. Singurele excepții sunt culturile de nișă, culturile speciale, nicidecum în agricultura mare. Uitați-vă cu 10-15 ani în urmă și amintiți-vă că arătam cu degetul suprafețe mari necultivate. Așa va ajune din nou România dacă această plaonare va fi susținută”, a averizat Olteanu.

Acesta a mai vorbit și despre imaginea falsă pe care o au oamenii desre marii agricultori. Potrivit lui, o evetuală plafonare a subvențiilor ar însemna sfârșitul fermierilor mari și, în consecință, distrugerea sectorului agricol românesc.

”Dacă se vor plafona subvențiile, vom distruge și fermierii mari. Vom ajune în situația în care ne vom duce cu ștreangul de gât în față la Guvern toți fermierii mari. Toată lumea privește fermierii mai ca pe niște oameni bogați. Nu suntem bogați, este transparentă situația noastră financiară. Sunt 2-3% fermieri bogați, care muncesc pământurile de 30 de ani, care au reușit să își cumpere ceva pământuri pe 100 de dolari hectarul. Restul fermierilor sunt cu băncile la poarta lor. Sunt plin de datorii la bănci, la furnizori, la leasing-uri. Plafonarea subvențiilor este clar o metodă de distrugere a agriculturii românești”, a mai subliniat Ionuț Olteanu

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole