AVERTIZARE METEO: vreme deosebit de rece, bruma si inghet la sol!

Vremea va fi deosebit de rece în perioada 01 aprilie – 03 aprilie,  îndeosebi în timpul nopților și al dimineților, când se vor înregistra temperaturi minime preponderent negative, local sub minus cinci grade mai ales în jumătatea de nord a teritoriului. Se va produce local brumă și local îngheț la sol.

Caracteristici meteorologice
În acest interval, 1-2 aprilie va predomina un regim termic al aerului mai scãzut decât în mod obişnuit, în aproape toatã ţara. Temperatura medie diurnã a aerului va oscila între -5…7°C, valori mai scãzute cu 1…10°C comparativ cu mediile climatologice, în toate zonele de culturã, transmite ANM.
Temperatura maximã a aerului va fi cuprinsã între 3…11°C, pe întreg teritoriul agricol.
Temperatura minimã a aerului se va situa între -13…3°C în cea mai mare parte a ţãrii, producându-se brumã şi îngheţ la sol.

Regimul pluviometric
Sunt posibile precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţã şi ninsoare), predominant sub formã de ninsoare, acestea fiind însoţite de intensificãri ale vântului la nivelul întregului teritoriu.

Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnã, se va încadra în limite scãzute (secetã pedologicã moderatã) şi deosebit de scãzute (secetã pedologicã puternicã şi extremã), în Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei şi Munteniei, local în sudul, estul, nord-vestul, izolat în centrul Transilvaniei, nordul Banatului.Aprovizionarea cu apã a solului va prezenta valori satisfãcãtoare pânã la apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Crişana şi Oltenia, pe suprafeţe agricole extinse din Banat, local în nordul, nord-estul şi centrul Transilvaniei, nord-vestul, sudul, sud-vestul şi vestul Munteniei, izolat în nord-vestul Moldovei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe ansamblu, procesele de creştere şi dezvoltare, atât la culturile de câmp, cât şi la cele pomi-viticole vor evolua normal îndeosebi în primele zile, cu excepţia zonelor depresionare, unde ritmurile vegetative se vor desfãşura mai lent. În general, starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta bunã şi medie în culturile semãnate în epoca optimã, respectiv medie şi slabã la cele tardive, precum şi pe arealele agricole cu deficite de apã în sol.
Orzul şi grâul de toamnã semãnate în perioada optimã se vor afla la înfrãţire (30-100%) şi alungirea tulpinii (10-30%), iar culturile înfiinţate tardiv vor parcurge apariţia frunzei a treia şi înfrãţirea (60-100%).
Sub aspect fenologic, la cultura de rapiţã se vor menţine fazele de dezvoltare a aparatului foliar (9-17 frunze) şi alungirea tulpinii (10-15%).
În majoritatea plantaţiilor pomicole se vor înregistra înmugurirea, dezmugurirea şi înflorirea.
În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa de vie îşi va continua faza de „plâns”, izolat fiind posibilã declanşarea înmuguririi.
Pe ansamblu, lucrãrile agricole în câmp (pregãtirea patului germinativ, semãnatul culturilor de primãvarã, tratamente fito-sanitare) se vor desfãşura în condiţii relativ bune, exceptând zilele cu precipitaţii.

- Publicitate -

RECOMANDÃRI DE SPECIALITATE:

  • Pregãtirea patului germinativ şi semãnatul culturilor de primãvarã din prima urgenţã;
  • Fertilizarea cerealierelor de toamnã cu îngrãşãminte minerale (azotat de amoniu, complexe-NPK);
  • Efectuarea lucrãrilor de întreţinere (combaterea buruienilor şi tratamente fito-sanitare) în culturile de câmp şi pomi-viticole;
  • Efectuarea arãturilor în vederea însãmânţãrilor de primãvarã;
  • Controlul evoluţiei mugurilor de rod şi a coardelor la viţa de vie.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole