30 noiembrie 2021 - 06:01

Avertizare meteo de la specialisti: 2020 va fi un an DE FOC!

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, avertizează că anul 2020 va fi extrem de călduros. Deja vorbim de primele luni cele mai călduroase din ultimii 141 de ani.

Ianuarie și aprilie au fost pe primul loc, iar februarie și martie pe locul al doilea drept cele mai călduroase luni din ultimii 141 de ani. Iernile s-au încălzit considerabil și nu a nins, lucru extrem de grav pentru agricultură.

“Și în România primele patru luni au fost cele mai călduroase, cu abateri termice pozitive de până la 3,9 grade Celsus.De abia în luna mai, în țara noastră va fi o lună mai răcoroasă, o vom încheia ca fiind o lună mai rece comparativ cu ce ar fi normal.Vara 2020 cum arată și primele estimări la nivel mondial, este posibil să se  alăture seriei anilor cei mai călduroși din istoria măsurătorilor meteorologice.În România, 2019 a fost cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteo.Vara 2019 a fost a patra cea mai caldă vara din istoria măsurătorilor după 2012, 2007 și 2015, veri care confirmă această tendință. În prima lună de vară, până în 4 iunie vorbim de instabilitate atmosferică și averse. Din 5 iunie temperaturile vor crește până spre 28 de grade Celsius”, a spus Elena Mateescu pentru Digi24.

Încălzirea globală e un fenomen real, care are loc de 50 de ani încoace. De atunci, temperatura anuală pe tot Pământul a crescut la cea mai mare  rată din istoria măsurătorilor. Experții spun că accelerarea încălzirii globale a crescut. Ultimii 16 ani au fost cei mai calzi ani din istoria măsurătorilor făcute de NASA (134 de ani).

Cei care neagă încălzirea globală argumentează cu faptul că a fost și o pauză în acest proces, lucru care infirmă creșterea constantă a temperaturilor. Studii recente publicate în revista Science contrazic vehement aceste declarații. Cercetătorii spun că dacă nu scădem emisiile de carbon, încălzirea globală o să continue.