20 august 2022 - 02:55

Avertizare hidrologică – cod roșu de inundații!

Avertizare hidrologică pentru fenomene imediate nr. 3 de marți, 18 mai 2021, emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) București și valabilă începând cu ora 09:55 până la ora 16:00!

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate, celor prognozate și propagării, se vor produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depășiri ale cotelor de pericol, pe mai multe pe râuri din diverse bazine hidrografice.

În acest context vorbim de bazinele hidrografice Iad – bazin superior amonte Ac. Leșu, Drăgan – bazin superior amonte Ac. Drăgan (afluenți ai Crișului Repede), Crișul Negru – bazin amonte S.H. Beiuș și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Beiuș – amonte confluență cu râul Valea Roșie, Valea Roșie, județele: Bihor și Cluj.

Potrivit experților INHGA, fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Crișul Negru – bazin amonte S.H. Șuștiu, Crișul Negru – afluenții de dreapta aferenți sectorului aval S.H. Șuștiu – amonte confluență cu râul Valea Roșie.

„În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice”, precizează Dr. Romulus-Dumitru Costache și directorul CNPH, Dr. Marius Mătreaţă, cei doi specialiști care au semnat avertizarea.

Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu «Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundaţii, secetă hidrologică precum şi incidente/accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă şi poluări marine în zona costieră»”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole