AVERTIZARE ANM! Cod galben de CANICULA. Vezi regiunile afectate

Administraţia Naţionalã de Meteorologie a emis o avertizare de CANICULA în zona de Sud și Est al țării, ce se va manifesta în perioada 6 august, de la ora 10:00, până la data de 08 august, ora 20:00

Avertizare ANM

Interval de validitate: 06 August 2020, ora 10:00 -> 08 Aug 2020, ora 20:00
Fenomene: caniculã
Regiuni afectate: sudul şi estul teritoriului
În regiunile sudice şi estice vremea va fi canicularã şi se vor înregistra temperaturi maxime de 34…37 de grade, iar vântul va prezenta intensificãri temporare, cu viteze la rafalã, în general, de 40…50 km/h.
Îndeosebi vineri şi sâmbãtã, indicele temperaturã-umezealã (ITU) va depãşi pragul critic de 80 de unitãţi în cea mai mare parte a Munteniei şi a Dobrogei şi local în Moldova şi Oltenia.

Notã avertizare: Indicele temperaturã-umezealã (ITU) va depãşi pe arii restrânse pragul critic de 80 de unitãţi şi în Câmpia de Vest, mai ales pe parcursul zilei de sâmbãtã.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICÃ în toată țara
Caracteristici meteorologice, 06 – 07 August 2020
Vremea va fi cãlduroasã dupã-amiaza în cea mai mare parte a ţãrii, iar în sud-est, pe arii restrânse va deveni canicularã.

Temperatura medie diurnã a aerului se va încadra între 20…29°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…5°C.
Temperatura maximã a aerului va fi cuprinsã între 29 …35°C, în aproape toatã ţara.
Temperatura minimã a aerului se va încadra între 11 … 22°C, mai scãzute în depresiunile din estul Transilvaniei.

Regimul pluviometric
Cerul va fi mai mult senin, cu unele înnorãri în vestul şi sud-vestul teritoriului, dar probabilitatea pentru ploi de scurtã duratã şi descãrcãri electrice va fi destul de redusã. Vântul va avea unele intensificãri, mai ales pe parcursul zilei, îndeosebi în regiunile sudice şi sud-estice.

Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de apã pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura de porumb neirigat, va prezenta valori satisfãcãtoare şi apropiate de optim, în Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Transilvania, Crişana, izolat în nord-vestul şi vestul Moldovei, nord-vestul şi estul Munteniei, nordul Olteniei, nord-estul Banatului. Avertizare: Conţinutul de umiditate din sol se va încadra în limite scãzute şi deosebit de scãzute (secetã pedologicã moderatã, puternicã şi extremã), în Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei şi Olteniei, local în nordul, nord-vestul şi vestul Banatului, centrul, izolat sudul Transilvaniei şi al Crişanei.

RECOMANDÃRI DE SPECIALITATE:

  • Lucrări de recoltare, transportul şi depozitarea la grâul de toamn? şi fructele de sezon;
  • Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de toamnă, pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
  • Aplicarea irigaţiilor pe arealele afectate de seceta pedologică;
  • Efectuarea lucrărilor de întreţinere la speciile prãşitoare şi pomi-viticole (combaterea bolilor şi dăunătorilor, erbicidări, etc.).

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole