5 august 2021 - 06:38

Avertizare ANM: COD GALBEN de averse torentiale, vijelii si grindina

ANM a emis o avertizare de COD GALBEN instabilitate atmosfericã accentuatã ce se va manifesta prin averse torenţiale, descãrcãri electrice, intensificãri de scurtã duratã ale vântului, vijelii şi grindinã. Fenomenele meteo se vor manifesta în aproape toată țara, cu excepția părții de Est.

COD GALBEN
Interval de validitate: 25 iulie 2020, ora 04:00 -> 26 iulie 2020, ora 23:00
Fenomene: instabilitate atmosfericã temporar accentuatã, cantitãţi de apã însemnate;
Regiuni afectate:
În Banat, Oltenia, Crişana, Maramureş, Transilvania, nord-vestul Munteniei şi al Moldovei, precum şi la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosfericã accentuatã ce se va manifesta prin averse torenţiale, descãrcãri electrice, intensificãri de scurtã duratã ale vântului, vijelii şi grindinã. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantitãţi de apã ce vor depãşi 25…30 l/mp şi pe arii restranse 40…60 l/mp.

COD GALBEN. Sursa: ANM

Notã: Vineri, sâmbãtã şi duminicã (24, 25 şi 26 iulie), în sud-est vremea va fi cãlduroasã în orele amiezilor, iar disconfortul termic va fi accentuat şi indicele temperaturã-umezealã (ITU) va atinge pe arii restrânse pragul critic de 80 de unitãţi. Manifestãri de instabiltate atmosfericã se vor semnala trecãtor şi în restul teritoriului, dar pe suprafeţe mai mici.

Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura de porumb neirigat, prezintã valori satisfãcãtoare, apropiate de optim şi optime în Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei, local în nordul şi vestul Moldovei, nordul, centrul, vestul şi izolat estul Munteniei, nordul Olteniei şi al Crişanei, nord-estul Banatului. Conţinutul de apã din sol se încadreazã în limite scãzute şi deosebit de scãzute (secetã pedologicã moderatã, puternicã şi extremã) în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, Oltenia şi Muntenia, nordul, nord-vestul şi vestul Banatului, vestul şi sudul Crişanei, centrul şi izolat sudul Transilvaniei.

Regimul hidro-termic din aer şi sol a fost favorabil pentru desfãşurarea normalã a proceselor de coacere şi maturare la cerealierele de toamnã şi speciile pomi-viticole, precum şi de creştere şi dezvoltare la culturile prãşitoare, pe aproape întreg teritoriul agricol. Starea de vegetaţie a culturilor se menţine în general bunã şi medie, iar pe terenurile cu deficite de apã în sol din estul si sud-estul ţãrii, ritmurile de vegetaţie ale plantelor au fost stânjenite.

CITESTE SI: CONTROALE in pietele cu pește din Capitala. AMENZI de peste 60.000 lei si sute de mii de kg confiscate