Avertismentul unui medic: Conservele puse în casă ne pot fi fatale

Boli grave precum botulismul pot fi provocate de conservarea greșită a fructelor și legumelor.
jam-428094_12801
Pentru a preveni infectarea cu toxina botulinică, alimentele ar trebui puse la păstrare sau conservate doar de cei care știu cum să prevină contaminarea hranei, informează Telegraful de Constanța. ”Procedurile stricte de igienizare trebuie respectate întocmai, atunci când preparăm sau conservăm alimentele. Pentru a distruge toxina, alimentele trebuie preparate termic corect și îndelung. Toxina este inactivată la 100 grade Celsius, prin expunere de 10 minute. Sporii se distrug doar prin autoclavare”, a declarat Loti Popescu, medic în cadrul Direcției de Sănătate Publică Judeteană (DSPJ) Constanța.
”In cazul în care nu este tratată, afecțiunea poate duce la paralizie, la pierderea senzațiilor sau a funcției mușchilor. De asemenea, botulismul poate cauza dificultăti în respirație. Deși nu este o boală frecventă, poate fi fatală”, explică medicul. Botulismul este cauzat de o toxină produsă de bacterii, iar dacă nu este tratată la timp, boala poate evolua și duce la paralizia brațelor, a picioarelor, a trunchiului și a mușchilor respiratori. ”Toxina botulinică se instalează în corp, prin intermediul alimentelor puse la păstrat necorespunzător sau prin pătrunderea bacteriilor în răni. Infecția nu se extinde de la o persoană la alta”, adaugă dr. Popescu.
În caz de boală se instalează lipsa puterii, gura uscată, dificultăti la înghițire, respectiv vorbire, vedere dublă sau incetosată și paralizie. La sugari, semnele sunt mai greu de observat și includ: constipație, lipsă poftei de mâncare, plâns slab sau lipsă puterii.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole