Boli grave precum botulismul pot fi provocate de conservarea greșită a fructelor și legumelor.
Pentru a preveni infectarea cu toxina botulinică, alimentele ar trebui puse la păstrare sau conservate doar de cei care știu cum să prevină contaminarea hranei, informează Telegraful de Constanța. ”Procedurile stricte de igienizare trebuie respectate întocmai, atunci când preparăm sau conservăm alimentele. Pentru a distruge toxina, alimentele trebuie preparate termic corect și îndelung. Toxina este inactivată la 100 grade Celsius, prin expunere de 10 minute. Sporii se distrug doar prin autoclavare”, a declarat Loti Popescu, medic în cadrul Direcției de Sănătate Publică Judeteană (DSPJ) Constanța.
”In cazul în care nu este tratată, afecțiunea poate duce la paralizie, la pierderea senzațiilor sau a funcției mușchilor. De asemenea, botulismul poate cauza dificultăti în respirație. Deși nu este o boală frecventă, poate fi fatală”, explică medicul. Botulismul este cauzat de o toxină produsă de bacterii, iar dacă nu este tratată la timp, boala poate evolua și duce la paralizia brațelor, a picioarelor, a trunchiului și a mușchilor respiratori. ”Toxina botulinică se instalează în corp, prin intermediul alimentelor puse la păstrat necorespunzător sau prin pătrunderea bacteriilor în răni. Infecția nu se extinde de la o persoană la alta”, adaugă dr. Popescu.
În caz de boală se instalează lipsa puterii, gura uscată, dificultăti la înghițire, respectiv vorbire, vedere dublă sau incetosată și paralizie. La sugari, semnele sunt mai greu de observat și includ: constipație, lipsă poftei de mâncare, plâns slab sau lipsă puterii.
