Nu mai puțin de 48 de ţări sunt expuse la criza alimentară globală, iar jumătate din ele sunt vulnerabile, a declarat directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva, transmite agenția Reuters, citată de AGRERPRES.
Potrivit șefei FMI, 141 de milioane de persoane din lumea arabă sunt expuse la insecuritate alimentară. Fondul Monetar Internaţional se va alătura celor care luptă contra restricţiilor comerciale, pentru a atenua situaţia din domeniul alimentar, a dat asigurări Georgieva în cadrul unei conferinţe susținute la Riad.
FMI a a avertizat încă de săptămâna trecută că, în prezent, cu lumea se confruntă un şoc alimentar cel puţin la fel de grav cu cel cunoscut în urmă cu peste un deceniu, iar insecuritatea alimentară se va agrava.
Specialiștii instituției financiare apreciază că, în ciuda faptului că preţurile mondiale la alimente au mai scăzut în ultimele luni, insecuritatea alimentară este posibil să se agraveze din cauza mai multor factori, cum ar fi blocajele de aprovizionare, obstacolele care stau în calea recoltelor din Ucraina sau preţurile ridicate la îngrăşăminte şi energie.
Potrivit analizei Fondului Monetar Internaţional, criza alimentară actuală este cel puţin comparabilă cu cea din 2007-2008, care a provocat probleme grave în aprovizionarea cu alimente şi multiple decese şi a generat turbulenţe sociale şi politice.