Avem cele mai ieftine roșii din UE la poarta fermei, dar importăm din ce în ce mai mult

Roșiile se vând la poarta fermei în România cu cele mai mici prețuri din UE. Dar pentru că producem mult mai puțin decât consumăm, prețurile la raft sunt dictate de importuri, fiind nevoiți să aducem marfă din țări unde prețul mediu la poarta fermei este cu 40% mai mare decât la noi.

Prețul mediu al kilogramului de roșii rotunde, ambalate, la poarta fermelor din România a fost în luna august de 0,49 euro, cel mai mic preț din UE, conform datelor actualizate la 1 septembrie de către Comisia Europeană. Situația era similară și în iulie, când prețul mediu a fost ceva mai mare, de 0,56 euro kilogramul, după o scădere bruscă față de luna anterioară când fermierii vindeau kilogramul cu 0,68 de euro, scrie Economica.net.

Și anul trecut în luna august fermierii locali și-au ieftinit marfa, ajungând la cele mai mici prețuri din UE, respectiv 0,54 de euro kilogramul, conform datelor Comisiei Europene.

Spre comparație, anul acesta, fermierii din Cehia vând în medie kilogramul de roșii cu 1,72 euro kilogramul, în Franța prețul este de 1,57 euro kilogramul, în Ungaria – 0,76 euro, iar în Spania – 0,7 euro. Prețul mediu la nivelul UE este de 1,02 euro kilogramul.

Din păcate, conform statisticilor locale, tomatele reprezintă produsul cu cel mai scăzut grad de asigurare a consumului intern. Astfel, în anul 2018 acesta fost de 73%, dacă ne referim doar la roșiile necesare pentru a fi consumate proaspete. De asemenea, în 2019, dintr-un necesar de consum estimat la peste 803 mii de tone, s-au produs local doar 689,4 mii de tone, adică 85,8%.

Din datele aferente lui 2020, România este al optulea mare importator de tomate din UE (exceptând Marea Britanie) cu o cantitate de 90,7 mii de tone în valoare de 112,7 milioane de euro. Față de 2019, importurile de tomate au fost cu 6% mai mari în valoare.

În perioada ianuarie-mai 2021, potrivit Institutului Național de Statistică, România a importat peste 57,1 mii de tone de tomate, cu 16% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Din punct de vedere valoric vorbim despre 73,5 milioane de euro.

Cel mai mult, adică peste 35,6 mii de tone de roșii proaspete și refrigerate au fost aduse din Turcia, stat non-UE pentru care nu există date referitoare la prețurile medii la poarta fermei. Pe locul doi într-un clasament al statelor de unde cumpărăm roșii este Germania, cu 7,9 mii de tone, urmată de Spania cu 4,8 mii de tone.

În Spania, prețul mediu la poarta fermei a fost în luna august de 0,7 euro kilogramul, adică cu 42% mai scump ca în România. Valoarea importurilor din Spania din primele cinci luni ale anului a fost de 8,2 milioane de euro, iar din Germania de 1,2 milioane de euro. Pentru Germania nu există date referitoare la prețul mediu din luna august.

Conform ultimelor analize realizate la nivel european, producția de roșii proaspete din UE continuă să scadă din 2016, în schimb, producția de roșii pentru procesare se află în creștere, determinată de o cerere puternică și de stocurile scăzute.

Astfel, în 2021, producția per total va fi cu 5% mai mare față de 2020, conform estimărilor, în contextul unui plus de 9% a producției de roșii pentru prelucrare și un minus de 2% la producția de roșii proaspete. Cererea puternică și stocurile scăzute împing în sus producția de roșii pentru procesare în toate țările producătoare principale: Italia (+5%), Spania (+17%) și Polonia (+11%). În schimb, se așteaptă o diminuare a ofertei de produse proaspete cu 10% în Spania, cel mai mare producător din UE, și în Franța cu 2%.

În consecință, se preconizează că importurile de roșii proaspete din UE vor continua să crească în 2021 (+7% față de 2020), în timp ce exporturile vor scădea (-21%).

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole