Patronatului Național al Viei și Vinului a anunțat că în 2016 vom avea o producție mai ridicată cu 11% față de anul trecut.
Producătorii de vin se laudă că strugurii din acest an sunt perfecți pentru o obține produse de calitate. În ceea ce privește recoltatul, acesta variază de la o podgorie la alta, în funcție de condițiile climatice și atenția dată aplicării eficiente a tratamentelor fitosanitare.
„Pe acest ultim considerent semnalăm faptul că producătorii care și-au făcut la timp aceste tratamente au producții foarte bune, nefiind afectați de mană sau de făinare. Principala provocare a acestei campanii este găsirea forței de muncă sezoniere”, au subliniat producătorii de vinuri.
Cele mai mari producții s-au înregistrat în zona Vrancea, unde sunt cu 20% mai mulți struguri decât anul trecut. Podgoriile din Iași, Huși și Cotnari vor avea o producție mai mare cu 15-20%. Totodată, în Banat și Transilvania se va obține cu până la 10% mai mult.
În schimb, în Dobrogea și Oltenia producțiile sunt mai scăzute, în vreme ce la Dealu Mare se menține la aceleași valori că în anul precedent. Asta se datorează secetei din partea de sud a țării și a grindinei care a căzut în județul Prahova. „Perioada prelungită de insolație și nivelul precipitațiilor din acest an ne indreptătesc să afirmăm că în arealele viticole cu tradiție și la producătorii de vin care au făcut investiții în tehnologie în ultimii ani pentru creșterea nivelului de competitivitate, producția de vin 2016 va fi una foarte bună atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ”, mentionează patronatul.
Prețul unui kilogram de struguri variază între 1 și 1,5 lei. Datele producătorilor de vinuri arată că anul trecut România a exportat vinuri în valoare de 22,3 milioane de euro și a importat în valoare de 42,4 milioane de euro. Principală piată de export a fost Marea Britanie, unde am vândut o cantitate 2.930 tone, în valoare de 4,9 milioane de euro, urmată de China, cu 1.412 tone, în valoare de 3,6 milioane de euro. România a importat în special vinuri spaniole, respectiv o cantitate de 28.555 tone, în valoare de 10,2 milioane de lei, precum și din Republică Moldova — 7.947 tone, în valoare de 5,4 milioane de euro.
Avem ce bea! România va produce în acest an 4 milioane de hectolitri de vin
Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.