Avans APIA 2022 – Cine a primit deja banii și când se fac plățile pentru toți fermierii

Ca în fiecare an, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează plățile în avans la data de 16 octombrie, pentru fermierii care au depus cererile unice de plată.

Potrivit directorului general al APIA, Adrian Pintea, pesta 18.000 de fermieri au primit deja până la 90% din subvențiile aferente anului 2022, prin intermediul adeverințelor eliberate de instituție.

”Aș vrea să le spun fermierilor că și anul acesta pentru avans, Ministerul Agriculturii a făcut demersuri către Comisia Europeană, astfel încât și avansul pentru anul 2022 să fie de 70% din FEGA și 85% din FEADR. Fermierii vor primi sume consistente începând din 16 octombrie.

Încă de la începutul campaniei de depunere a cererilor, ne-am gândit cum să venim în sprijinul fermierilor, pentru că omul  așteaptă banii cât mai repede din momentul în care a depus cererea. Am implementat încă de la depunerea cererii de plată, puteai să și soliciți această adeverință pe care am negociat-o cu toate băncile comerciale. Fermierii au solicitat-o în număr foarte mare, peste 18.000 de cereri au fost eliberate de către APIA. Cu această adeverință, poți să iei până la 90% din suma care ți se cuvine în momentul în care iei subvențiile”, a precizat șeful APIA în emisiunea ”Agrostrategia”, la TVR1.

Potrivit APIA, la solicitarea scrisă a fermierului, instituția eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus Cererea unică de plată pentru anul 2022 solicitând sprijin pentru schema de plată unică pe suprafață, plata redistributivă, plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu și/sau pentru măsurile de mediu şi climă – M10, M11, M13.

De asemenea, prin adeverință se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafața determinată la plată pentru schemele de plată care fac obiectul convenției, că s-a efectuat controlul administrativ sau controlul preliminar, sau datele au fost preluate din informațiile existente în cererea închisă în aplicația IPA online și înregistrată în IACS, după caz, asupra cererii beneficiarului referitor la eligibilitatea schemelor de plată care fac obiectul convenției și că beneficiarul, la data emiterii Adeverinței, nu face obiectul excluderilor de la plată pentru aceste scheme de plată, îndeplinind condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislația în vigoare.

Fermierii care nu au solicitat aceste adeverințe își vor primi banii începând cu data de 16 octombrie 2022, când APIA demarează plățile în avans pentru toți beneficiarii.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole