21 ianuarie 2022 - 03:58

Autoritățile sunt în alertă după ce sute de pești au murit

Sute de peşti au murit pe râul Jiul de Vest în zona localităţii Aninoasa, autorităţile de mediu, specialiştii de la Apele Române şi cei de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) încercând să determine cauzele care au dus la producerea acestui incident, a declarat luni, pentru Agerpres, comisarul şef al Gărzii de Mediu Hunedoara, Dorel Bretean.

Potrivit acestuia, analizele la probele de apă prelevate din râu, de la faţa locului şi din zona Preparaţiei de cărbune Coroieşti, sunt în parametri normali.

Din acest motiv investigaţiile se vor extinde în direcţia verificării conţinutului de oxigen din apă, în calcul fiind luată o posibilă scăderea a acestuia, determinată de vremea foarte caldă şi de debitul mic al Jiului de Vest.

„Am solicitat DSVSA Hunedoara să preleveze probe de apă şi să facă o analiză a conţinutului de oxigen. De asemenea, i-am rugat să efectueze şi necropsia mai multor peşti pentru a stabili cauzele pentru care aceştia au murit”, a menţionat comisarul şef al Gărzii de Mediu Hunedoara.

În plus, Administraţia Bazinală a Apelor Jiu va trimite la un laborator din Bucureşti probe de peşti pentru un examen toxicologic, în condiţiile în care analizele de apă recoltate din Jiul de Vest au fost bune.

Autorităţile de mediu vor continua, şi în zilele viitoare, acţiunile necesare pentru determinarea cauzelor mortalităţii piscicole de pe râul Jiul de Vest şi identificarea unui poluator, dacă va fi cazul.