22 aprilie 2021 - 01:46

Austria a aprobat coridorul feroviar pentru muncitorii romani

Austria a aprobat coridorul feroviar și scoate trenuri speciale pentru muncitorii români. Trenurile ar trebui să aducă urgent personal de asistență medicală din România și muncitori în agricultură, pentru culegerea legumelor.

„Virusul corona ne demonstrează că Uniunea Europeană trebuie să lucreze strâns pentru a face față unei crize de genul acesta. […] Mă bucur că, în ciuda închiderii frontierei, am reușit să găsim o soluție comună pentru lucrătorii români și să deschidem coridorul feroviar”, a declarat ministrul austriac al Afacerilor Europene Karoline Edtstadler, citat de heute.at.

Deocamdată, este planificat un singur tren pe săptămână, dar, dacă este necesar, se pot adăuga până la trei conexiuni. Conexiunea ar trebui să înceapă sâmbătă, 2 mai. Dacă există o cerere corespunzătoare, trenurile de noapte de acest tip „sunt de asemenea concepute ca un model pe termen lung pentru traficul de navetiști din țările vecine”, a declarat secretarul de stat Magnus Brunner.

Potrivit Cancelariei din Austria, aproximativ 33.000 de persoane din Austria au nevoie de îngrijiri de 24 de ore. Multe dintre îngrijitoare provin din România și, din cauza restricțiilor actuale de călătorie din Europa, nu pot fi înlocuite de alte persoane. Din acest motiv, Ministrul austriac al Afacerilor Europene Karoline Edtstadler și Ministrul Federal al Transporturilor, Inovației și Tehnologiei din Austria Leonore Gewessler își propun să înființeze un serviciu de transfer din Austria spre România și înapoi pentru acest grup important de oameni, în colaborare cu Camera de Comerț.