Aur și bronz pentru brânzeturi din Harghita și Bacău, la „World Cheese Awards 2024” – Portugalia

brânzeturi

O brânză maturată produsă la o fermă educaţională din Gheorgheni, județul Harghita, şi un „caş terapeutic” făcut într-o mică gospodărie din comuna Ghimeş-Făget, județul Bacău, au primit medaliile de aur, respectiv de bronz, la prestigioasa competiţie de brânzeturi „World Cheese Awards 2024”, care a avut loc recent, în Portugalia, informează AGERPRES.

În concursul desfăşurat în oraşul portughez Viseu, cele două sortimente de brânzeturi maturate provenite din România au avut de înfruntat alte 4.786 de brânzeturi din întreaga lume, fiind evaluate de un juriu internaţional, format din 240 de specialist.

Brânza maturată din Gheorgheni, distinsă cu medalia de aur la categoria „Brânză maturată semitare din lapte de vacă”, a fost produsă la ferma didactică Caritas Dezvoltare Comunitare Rurală, a Asociaţiei Caritas, de Portik Hegyi Loránd, care s-a specializat în acest domeniu în ultimii 17 ani, inclusiv trei ani în Elveția.

Potrivit directorului Caritas Dezvoltare Comunitare Rurală, Kastal László, sortimentul declarat câştigător este „Brânză maturată de munte, din lapte crud”, care a fost maturată timp de şase luni.

„Noi nu pasteurizăm laptele. Aici, vacile nu au voie să mănânce nimic ce este artificial, numai fân, plante medicinale şi cereale. Şi maturarea brânzei durează între o lună şi trei ani. (…) Fiecare brânză are un gust special, pentru că la noi, în judeţul Harghita, dar şi în Covasna, Braşov, în Munţii Rodnei, unde sunt fermieri de munte, păşunea are o calitate foarte ridicată faţă de Europa. (…). În zona noastră sunt peste 80 de plante medicinale, pe care vacile le mănâncă în fiecare zi”, a declarat Kastal László pentru AGERPRES.

Tot la categoria „Brânză maturată semitare din lapte de vacă”, a fost distins cu o medalie de bronz la „World Cheese Awards 2024” şi „Caşul terapeutic de Ghimeş”, produs de Sarig Attila, care deţine o mică gospodărie în comuna Ghimeş-Făget, județul Bacău.

„E terapeutic pentru că vacile mele mănâncă peste 60 de specii de plante medicinale, din fânul pe care îl fac aici, din zona Ghimeşului. Avem a doua cea mai mare biodiversitate din Europa, în fâneţele de pe Valea Ghimeşului, în Franţa mai există un loc, undeva, care e în faţa noastră. (…) Caşul nostru e preparat din esenţă de lapte, nu din lapte. Pentru că vacile mele dau maxim 20 litri pe zi şi mănâncă numai iarbă, deci nu mănâncă tain, nimic. Numai iarbă şi fânul pe care-l fac. Nu mai există pe piaţă caş de genul ăsta, care să se poate fi cumpărat de undeva şi să aibă calităţile acestea. Este un caş semitare, maturat şase luni, în pivniţă de maturat caş. (…) Are un gust foarte deosebit, pentru că are în el peste 120 tipuri de bacterii bune, care dau gustul acestui caş. Şi este ceva unic, deoarece caşul meu e preparat din lapte crud. Noi nu pasteurizăm laptele, îl transformăm în caş aşa cum este, natural. Deci, avem toate vitaminele şi mineralele şi tot ce este în lapte se transmite în caş”, a explicat Sarig Attila, pentru AGERPRES.

Views: 9

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  ARTICOLE RECENTE   

PUBLICITATE

© AGRO TV 2024 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture