AU RUPT NORII! 250 de rachete antigrindină lansate în ultima săptămână

Nu mai puțin de 617 rachete antigrindină au fost lansate în ultima lună de către unitățile din cadrul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor (SNACP), din care 250 doar în ultima săptămână, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) remis vineri redacției AgroTV.

Astfel, în intervalul 13-19 mai 2022, în cadrul SNACP s-au realizat 5 acțiuni de intervenții active în atmosferă pentru combaterea a 43 de celule convective – formațiuni noroase cu grindină în formare. Din punctele de lansare ale Unităților de combatere a căderilor de grindină din cadrul Sistemului, au fost lansate 250 de rachete antigrindină, pentru a proteja culturile agricole și comunitățile locale din zonele de intervenție.

„În ziua de 13 mai în estul țării s-au înregistrat fenomene meteo extrem de violente, necesitând un consum de 159 de rachete antigrindină pentru protecția culturilor și comunităților din zona Cotnari și Huși”, se menționează în comunicat.

Reprezentanții MADR menționează că în această perioadă a fost activată în repetate rânduri procedura Bază Notam pentru majoritatea unităților din cadrul SNACP. Autoritățile aeronautice civile și militare au emis mai multe interdicții de tragere, fără a se înregistra pagube în zonele protejate. În urma activităților de intervenții active în atmosferă efectuate, precipitațiile au ajuns la sol sub forma lichidă.

În perioada 15 aprilie – 19 mai 2022, din punctele de lansare ale Unităților de combatere a căderilor de grindină din cadrul SNACP, au fost realizate în total 17 intervenții active în atmosferă, pentru combaterea a 93 de celule convective, cu un consum total de 617 de rachete antigrindină, se mai arată în comunicatul MADR.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole