Au împușcat toți mistreții de pe un fond de vânătoare. Motivul – PPA!

Virusul pestei porcine africane (PPA) a fost confirmat la porcii din două gospodării aflate în comunele Brădeşti şi Dealu, precum şi la un mistreţ împuşcat pe un fond de vânătoare aparţinând comunei Remetea, autorităţile luând măsurile care se impun în astfel de situaţii, informează AGERPRES.

Instituţia Prefectului Harghita a anunțat că, în localitatea Dealu, focarul a fost identificat într-o exploataţie unde se aflau 11 porci, la trei dintre ei existând semne clinice de boală.

Virusul a apărut într-o exploataţie cu 31 de capete din localitatea Brădeşti, unde au murit doi porci, iar alţi doi prezentau semnele clinice de boală.

În ambele cazuri, proprietarii au anunţat medicii veterinari, care au prelevat probe de sânge ce au fost trimise la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti, unde a fost confirmată prezenţa virusului PPA.

Potrivit sursei citate, virusul a fost identificat, de asemenea, şi la un porc mistreţ împuşcat pe fondul de vânătoare 11 Jolotca, în apropierea graniţei de judeţ cu judeţul Mureş, pe teritoriul administrativ al comunei Remetea.

Autoritățile au întocmit, în toate cele trei situaţii, planuri de măsuri pentru combaterea focarelor de PPA, care au inclus, printre altele uciderea porcilor din cele două exploataţii, dar şi a mistreţilor de pe fondul de vânătoare afectat.

De asemenea, s-au impus măsuri în gospodăriile unde a fost confirmat virusul PPA, atât privind distrugerea oricărei substanţe sau deşeu care ar putea fi contaminat, cât şi privind circulaţia animalelor sau a oamenilor.

În toate cazurile, autoritățile au stabilit zone de restricţie, de protecţie şi de supraveghere, precum și măsurile specifice, aprobate de Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Harghita.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole