Au guvernanții ochi să îi vadă și urechi să îi audă pe fermieri?

Ne-a fost bine în ultima vreme în ceea ce privește creșterea economică, spunea recent Comisia Europeană despre România. Și asta pentru că, alături de alte două țări din comunitate – Lituania și Ungaria, am fost pe podium în această chestiune, cu o creștere economică estimată la 8 procente în trimestrul trei. Adică mai mult decât dublul mediei europene, care a fost de 3,9%, ceea ce teoretic putea să ne umple de mândrie.

Acum, cârcotaș cum sunt, mă întreb cum se vede creșterea asta în viața noastră, adică trăim noi mai bine? Că altfel la ce folosește statistica? Iar eu personal spun că cifrele sunt cifre și că azi îmi este la fel ca acum o lună, două sau zece, că doar declarațiile oficiale nici nu îți dau de mâncare și nici nu te îmbracă.

În fine, să cităm din ce anunță Eurostat – Oficiul European de Statistică. Produsul Intern Brut a crescut cu 3,9% în Uniunea Europeană şi cu 3,7% în zona euro, în trimestrul trei din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020. Țările membre cu cea mai mare creştere economică sunt România (8%), Ungaria (6,1%) şi Lituania (6%). Și acum să coborâm din înaltele sfere ale statisticii și să dăm cu capul de pragul de sus, pentru că după o veste bună vin altele, poate mai nefericite. Așadar, de la București se anunță că în trimestrul trei din acest an, creşterea economiei româneşti a încetinit la 0,3%, comparativ cu trimestrul anterior. Deci vorbim de o scădere, sau măcar de o tendință, să nu ne mințim. Și peste asta vine din nou Comisia Europeană care, după o matură analiză, ne transmite că a redus uşor, de la 7,4% la 7% previziunea pentru creşterea economică a României în acest an. Adică rămânem zmei, dar mai mititei.

În rest, numai fericire – inflaţia este estimată pentru acest an la 4%, la fel şi în 2022, rata şomajului ar urma să fie 5% în acest an şi 4,8% anul viitor, iar deficitul bugetar ar urma să scadă de la 8% în acest an la 6,9% din PIB anul viitor. Interesant este cum vede lumea aceste anunțuri, pentru că, să recunoaștem, cineva ar trebui să ne traducă ce spun oficialii. Eu înțeleg așa – o să fie puțin mai bine, dar prețurile vor continua să crească. Restul e economie pură, mai greu de priceput fără o pregătire serioasă în domeniu sau fără să fii oficial guvernamental.

A, și dacă am pomenit de guvern, să ne amintim că executivul recent, nu dăm nume, nu vedea cu ochi buni agricultura României. Că nu prea aduce mulți bani la buget, că e consumatoare de fonduri, că solicită despăgubiri pentru secetă, și așa mai departe…Dar, când a picat bine, agricultura a fost ridicată în slăvi, nu însă și fermierii. Sigur ne amintim cu toții recentele declarații triumfaliste de la nivel ministerial referitoare la producţie istorică de cereale în anul agricol 2021- 34 mil. tone, adică de patru ori mai mare decât în 2007, la intrarea în Uniunea Europeană. Doar că fermierii spun, și au dreptate, că nu e bine să te lauzi cu ceea ce încă nu ai cules, că anunțurile nu or să țină de foame. Dar cine a avut ochi să îi vadă și urechi să îi audă pe fermieri? Să nu uităm însă că acea creștere economică pe care și-o tot asumă unii este datorată și muncii fermierilor. De unii singuri…

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole