AU FOST PUBLICATE GHIDURILE PENTRU MĂSURILE DE INVESTIȚII ÎN AGRICULTURĂ. AFLĂ NOUTĂȚILE!

Variantele finale ale Ghidurilor solicitantului pentru finanțarea investițiilor agricole din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020) au fost publicate pe pagina oficială de internet a Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, www.afir.info.

Ghidurile sunt valabile pentru sesiunea de primire a proiectelor din anul 2017 pentru investiții în exploatații agricole (submăsura 4.1, inclusiv pentru teritoriu ITI Delta Dunării) și în exploatații pomicole (submăsura 4.1a, inclusiv pentru teritoriu ITI Delta Dunării), pentru instalarea tinerilor fermieri (submăsura 6.1) și pentru dezvoltarea fermelor mici (submăsura 6.3, inclusiv pentru teritoriu ITI Delta Dunării). Totodată, au fost publicate și Ghidurile finale pentru înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol (submăsura 9.1) și în sectorul pomicol (submăsura 9.1a).

„Elaborarea ghidurilor reprezintă o etapă importantă în ceea ce privește construirea unei abordări noi a relației dintre Agenție și beneficiari, iar propunerile pe care le-am primit în cadrul consultărilor au avut un rol foarte important. Modificările realizate au un singur scop: simplificarea accesării fondurilor! Am eliminat documentele și condițiile care au devenit redundante, am redus dimensiunea economică minimă a fermei mici pentru a permite cât mai multor fermieri să obțină sprijin financiar, dar am și clarificat o serie de aspecte care au creat probleme în ghidurile anterioare.  Acest tip de abordare va fi aplicat la sesiunile de proiecte pe care Agenția le va lansa de acum înainte,” a declarat Adrian-Ionuț CHESNOIU, Directorul General al AFIR.

Conform prevederilor Regulamentului de organizare și funcționare a procesului de selecție, sesiunea de primire a proiectelor se va deschide după minim şapte (7) zile de la data publicării versiunilor finale ale Ghidurilor solicitantului pe pagina de internet a AFIR, respectiv 25.04.2017 pentru Ghidurile aferente submăsurilor menționate mai sus.

Precizăm că pe pagina de internet www.afir.info (secțiunea Investiții PNDR), au fost publicate alături de versiunile finale ale Ghidurilor solicitantului şi anexele aferente acestora, necesare pentru întocmirea unui proiect, inclusiv Cererile de Finanțare pe care beneficiarii le pot testa și pregăti în vederea depunerii.

- Publicitate -

Versiunile finale ale ghidurilor cuprind ultimele modificări legislative în domeniul dezvoltării rurale. Astfel, în urma modificării HG 226/ 2015 privind stabilirea cadrului general de implementare al PNDR, pentru investițiile care prevăd construcții-montaj, proiectul tehnic de execuție se avizează acum după semnarea contractului de finanțare de către AFIR.

Pentru beneficiarii care au depus proiecte în sesiunile anterioare și care nu au prezentat proiectul tehnic la data prevăzută în Notificarea AFIR, a fost eliminată restricția cu privire la depunerea unui nou proiect DOAR în cadrul sesiunii continue a anului următor.

La Solicitarea de acordare a scrisorii de garanție, conform noilor reglementări, este necesar avizul favorabil al AFIR doar asupra unei achiziții, față de prevederea anterioară, care stipula că este nevoie de avizul favorabil asupra procedurii de achiziție prioritar majoritară.

Ghidurile finale aduc simplificări semnificative ale condițiilor de accesare. Acestea preiau clarificările cu privire la vârsta tânărului fermier, făcute ca urmarea a modificării PNDR. Astfel, din punct de vedere al vârstei, se încadrează în definiția tânărului fermier șef de exploatație, inclusiv tânărul fermier care aplică o cerere de finanțare cu o zi înainte de cea de-a 41-a aniversare.

O altă simplificările privește corelarea între perioada de depunere a cererii unice pe suprafață la APIA și deschiderea sesiunii de primire de proiecte finanțate prin PNDR. În practică, dacă în sistemul electronic nu se pot vizualiza înregistrările efectuate de solicitant în timpul campaniei de depunere a cererii unice de plată, fermierul poate face dovada acestor înregistrări printr-o adeverință emisă de APIA.

Alt exemplu de facilitare a accesului la fonduri este faptul că se vor accepta certificatele de formarea profesională eliberate de Agenția Națională de Consultanță Agricolă (ANCA)

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole