Au explodat preturile la grau si porumb! Cine are de castigat?

Prețurile la producția de grâu și porumb au exploadat în România! Potrivit unui raport al Comisiei Europene, România și-a păstrat pozițiile fruntașe în fața celorlalți exportatori europeni de cereale, prețurile românești fiind printre cele mai mari, ceea ce a adus câștiguri uriașe pentru intermediari.

România a rămas lider de piață la porumb, cu 75% dintre exporturile totale ale UE. Pe locul doi, după Franța, se situeaza exporturile de grâu, iar pe locul trei cele de orz. Per total, România a asigurat peste 22% din cantitatea trimisă la export de statele membre, potrivit economica.net. Astfel, statul român a continuat și în primele săptămâni ale acestui an să exporte masiv cereale în statele din afara blocului comunitar. Conform datelor Comisiei Europene, producătorii și traderii români au trimis anul acesta peste granițele UE aproximativ 6,8 milioane de tone de cereale, dintr-un total de 30 de milioane de tone.

De la începutul anului de marketing pentru cereale, 7 ianuarie 2019 – 7 iulie 2020, au fost exportate peste 640 mii de tone de porumb, cea mai mare cantitate din UE, ceea ce înseamnă aproximativ 75% din cantitatea totală de porumb trimisă de statele membre în afara granițelor blocului comunitar. Cea mai mare cantitate a fost exportată în Turcia. În ceea ce privește exportul de grâu, România și-a menținut poziția a doua în topul exportatorilor europeni, după Franța. Cel mai mai mult grâu a fost exportat în Algeria, Arabia Saudită și Egipt.

La exporturile de orz, ne situăm pe locul trei la nivel european, după Franța și Germania. În perioada analizată, România a livrat peste granițe circa 810.000 de tone, dintr-un total de aproximativ 4,8 milioane de tone. Potrivit economica.net, avem cel mai bun preț la grâul de panificație din UE. De exemplu, potrivit unor calcule efectuate de sursa menționată, la grâu, exporturile FOB în principalele porturi europene s-au realizat la prețuri între 197 și 228 de euro tona (la 25 februarie), în medie cu până la 15% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult