25 mai 2022 - 01:47

România a crescut exporturile de carne și organe comestibile

Țineți-vă bine: România a crescut exporturile de carne și organe comestibile!

În primele trei luni ale acestui an, încasările din exporturile de carne şi organe comestibile s-au ridicat 55,28 milioane de euro, în creştere uşoară faţă de perioada similară a anului 2020, când acestea au totalizat 52,77 milioane de euro, potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) și transmise către AGERPRES.

Chiar dacă nu vorbim despre o creștere semnificativă în ceea ce privește exporturile de carne şi organe comestibile, vestea este una îmbucurătoare pentru crescătorii de animale, având în vedere că importurile din domeniu în primele trei luni din acest an în sunt scădere cu aproape 21% faţă de perioada similară din 2020, chiar dacă valoarea acestora se ridică la 203,97 milioane de euro, cu mult peste valoarea exporturilor.

În perioada ianuarie – martie 2020 au fost consemnate importuri de carne şi organe comestibile, în valoare de 257,11 milioane de euro.

Astfel, deficitul în comerţul internaţional (intra şi extracomunitar) cu carne şi organe comestibile a depăşit în primul trimestru al acestui an 148,69 milioane de euro.

România este deficitară de peste 25 de ani în ceea ce priveşte asigurarea consumului la carnea de porc, care ocupă prima poziţie pe lista importurilor României de produse agroalimentare.

Carnea de porc este cea mai consumată din România, înaintea cărnii de pasăre şi de vită, însă producţia internă acoperă doar 30% din consum, restul provenind din importuri, în special din schimburile intra-comunitare.

Din 31 iulie 2017, România se confruntă cu virusul pestei porcine africane, o boală care afectează dramatic efective de porcine, chiar dacă nu se transmite la om, până în prezent fiind decimate peste 700.000 de capete.

De reținut însă că veștile în privința balanței comerciale în domeniul agroalimentar nu sunt deloc îmbucurătoare. Potrivit datelor MADR, deficitul României în comerţul cu produse agroalimentare a crescut cu aproape 66% în primul trimestru din acest an, comparativ cu perioada similară din 2020, până la 755,34 milioane de euro. În primele trei luni din 2020, deficitul în acest sector a fost de 455,5 milioane de euro.

Potrivit datelor statistice, România a exportat, în perioada ianuarie – martie 2021, produse agroalimentare, în valoare de 1,74 de miliarde de euro şi a cheltuit pentru importuri de astfel de produse mai mult de 2,49 miliarde de euro.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.