16 mai 2022 - 08:29

Au autorizat grâul modificat genetic! Ce se va întâmpla cu exporturile?

Odată cu aprobarea comercializării pe plan național a soiului de grâu HB4, dezvoltat de firma de biotehnologie Bioceres, Argentina, unul din cei mai mari exportatori de grâu, a devenit prima ţară din lume care autorizează plantarea grâului modificat genetic, transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES.

Reprezentanții Bioceres au precizat însă că seminţele HB4, care sunt mult mai rezistente la secetă, nu vor fi imediat disponibile pe piaţă.

„Vom continua producţia conform actualei scheme de conservare a identităţii soiului. Deocamdată, nu vom comercializa seminţele”, au declarat pentru Reuters surse din cadrul companiei, care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Argentina este prima ţară din lume care a aprobat, în 2020, un soi de grâu modificat genetic pe bază experimentală, fiind urmată în 2021 de Brazilia, cea mai mare destinaţie pentru grâul argentinian.

Ministerul Agriculturii din Argentina a anunţat că INDEAR, parte a grupului Bioceres, este acum autorizată să comercializeze seminţele, produsele şi produsele secundare derivate din aşa numitul grâu IND-ŘŘ412-7.

În rândul exportatorilor argentinieni de cereale și semințe există însă mari îngrijorări cu privire la utilizarea grâului modificat genetic. Aceștia se tem că mulţi clienţi vor renunţa să importe cereale din Argentina deoarece grâul modificat genetic şi derivatele lui nu sunt încă autorizate în majoritatea ţărilor.

„Aceste reglementări provoacă riscuri comerciale majore. Consecinţele economice ale eventualelor pierderi ale cotei de piaţă vor reveni Ministerului Agriculturii şi firmei Bioceres”, susţin exportatorii.

Potrivit datelor Rosario Grains Exchange, recolta de grâu a Argentinei în sezonul 2022/2023 ar urma să ajungă la 19 milioane de tone.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.