Atenționări din partea pompierilor pentru românii care se încălzesc cu sobe

Incendiile generate de coșurile de fum necurățate sunt tot mai des înregistrate în
această perioadă. Pompierii buzoieni trag un semnal de alarmă și vin cu atenționări și sfaturi practice pentru românii care se încălzesc cu sobe. Apelul vine după ce, în județul Buzău, patru familii au fost în pericol de a rămâne în stradă.

”În ultima săptămână, patru familii de pe raza localităților Ulmeni, Valea Râmnicului, Tronari și Zorești, au fost în pericol de a rămâne fără adăpost în urma incendiilor generate de coșurile de fum deteriorate, necurățate sau neizolate corespunzător față de materialele combustibile din jurul acestora.

Ne aflăm în luna noiembrie, iar informările primite de la Administrația Națională de Meteorologie indică o scădere semnificativă a temperaturilor în perioada vurmătoare, ceea ce înseamnă totodată și o intensificare a utilizării mijloacelor și sistemelor de încălzire, iar pentru noi, pompierii, creșterea probabilității de apariție a acestui tip de incendii. Chiar dacă până în prezent, din fericire, incendiile izbucnite din aceste cauze au provocat doar pagube minore, de multe ori, au consecințe grave cum ar fi pierderile de vieți omenești sau pagubele materiale însemnate”, se arată în comunicatul trimis de ISU Buzău.

Pentru a vă proteja familiile, locuințele și bunurile materiale, și a evita situațiile similare, Inspectoratul pentru Situații de Urgenţă ,,Neron Lupaşcu” al judeţului Buzău vine cu o serie de recomandări preventive și atenționări de respectat înainte și în timpul utilizării mijloacelor de încălzire: 

  • asiguraţi verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a sobelor și coşurilor
    de fum de către o persoană specializată; 
  • asigurați izolarea coșurilor de fum faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri;
  • în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
  • nu așezați materiale combustibile în apropierea surselor de încălzire;
  • nu depozitaţi în podurile locuinţelor materiale inflamabile sau materiale combustibile (textile, hârtie, lemne etc.) care s-ar putea aprinde de la coşurile pentru evacuarea fumului;
  • amplasaţi în faţa uşiţelor sobelor o cutie metalică sau o foaie de tablă, aceasta asigurând protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a jarului;
  • pregătiți pentru utilizare numai tipul de combustibil destinat alimentării mijloacelor de încălzire;
  • verificați periodic sistemul de încălzire și nu îl lăsați niciodată nesupravegheat pe termen lung.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole