ATENȚIONARE pentru fermierii care vor fonduri europene – Nu vă lăsați păcăliți!

”Au apărut firmele de consultanță pentru fonduri europene ca ciupercile după ploaie” – este mesajul de avertizare al lui Ion Păunel pentru fermierii români. Acesta îi sfătuiește pe agricultorii care vor să acceseze fonduri europene în următoarea perioadă să nu se lase păcăliți și să se informeze doar din surse sigure.

Consultantul a explicat în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” că, în momentul de față, nu a apărut niciun ghid consultativ pentru submăsurile care vor fi lansate anul acesta. Mai mult, reprezentanții asociațiilor cer încă o serie de modificări la submăsurile 6.1 și 6.3, prin care să fie eliminat criteriul de selecție privind apartenența la o formă asociativă.

”Având în vedere noile criterii de selecție care se vor include în ghidurile solicitantului, pe partea de punctare a acestor proiecte pentru apartenența la o formă asociativă, am făcut o solicitare către Ministerul Agriculturii. Aceste două submăsuri – 6.1 și 6.3 – sunt dedicate persoanelor sau tinerilor individual. Avem destule submăsuri și programe prin care putem să încercăm să înființăm acele cooperative și grupuri de producători. Pentru un tânăr sau fermier mic, la început de drum, să faci parte dintr-o cooperativă vine ca o constrângere. Trebuie să îndeplinești anumite condiții: minim 50% din producție trebuie vândută prin cooperativă, trebuie să respecți un grafic, o programare etc. Noi credem că acest criteriu trebuie eliminat”, a explicat consultantul Ion Păunel.

Acesta le-a transmis tinerilor fermieri să nu se grăbească să se înscrie în aceste forme asociative, pentru că ar putea avea de suferit pe termen lung din cauza condițiilor pe care vor trebui să le respecte.

”La depunerea cererilor de finanțare, fermierii trebuie să fie foarte atenți la ceea ce semnează, să fie atenți cu cine au luat legătura. Aș trage un semnal de alarmă către tinerii fermieri, să nu se grăbească să se înscrie în grupurile de producători, pentru că rigorile ei le vor suporta. OJFIR îl va verifica pe fermier dacă și-a respectat obligațiile pentru care a primit punctaj. (…) Noi știm ce greu s-au înființat aceste cooperative și, cu siguranță, singura șansă pe care pot să i-o ofer eu unui tânăr, ar fi aceea de al primi ca membru cu o perioadă de probă, în niciun caz cu drepturi depline. După un an sau doi, după ce văd că tânărul s-a format și s-a capitalizat, îl introduc în cooperativă.

Noi, Uniunea Salvăm Țăranul Român, am avut discuții atât în cadrul comitetului de monitorizare, cât și la nivel de Minister și Comisia Europeană și sperăm ca acest criteriu să nu fie introdus. Deja au apărut acești vânători de membri pentru cooperative care cer taxe de înscriere. (…) Au apărut firmele de consultanță ca ciupercile după ploaie. Toată lumea știe condițiile, toată lumea știe ghidurile, când noi încă nu avem nici măcar o formă consultativă a ghidurilor. (…) De 2-3 săptămâni au apărut cel puțin 7 ghiduri ale solicitantului pentru fiecare submăsură, deja oamenii se văd cu banii în cont”, a mai transmis Ion Păunel.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Până ajungi să accsezi fonduri europene diavolii din Romania te topeșsc cu foarte multă birocrație ai de umblat trebuie să dai șpagă multă mită și la sfârșitul opțiunilor politice șarlatani a-ti dă vestea că n-ai obținut punctajul minim s-au maxim și ți se spune în nas sau în batjocură ne pare rău iei personal m-am descurajat de atâta birocrație și excrocheria totuși STAU la sat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole