Întâlnit adesea în ciupercării, țânțarul cunoscut sub numele de Sciara Fenestralis reprezintă un adevărat motiv de îngrijorare pentru fermieri. Identificat uşor după picioarele lungi şi subţiri, culoarea neagră, aripile mai lungi decât corpul şi dimensiunea de până la 6 mm, insecta îşi depune ouăle pe substrat, larvele apărând la aproximativ 5-7 zile urmând ca acestea să se dezvolte pe parcursul a 2-3 săptămâni.
Cu o durată medie de viaţă a ţânţarului adult de circa 6 zile, daunele cele mai mari sunt provocate însă de către larve, care atacă miceliul, butonii de fructificare şi mai rar ciuperca matură. În acest sens, se pot observa înegrirea hifelor ciupercilor, dispariţia filamentelor de creştere şi prezenţa gaurilor pe butoni. De asemenea, piciorul şi pălăria prezintă urme de galerii, ulterior, ciupercile devind brune şi putrede.
Pentru combaterea acestor dăunători este necesar un control permanent în care măsurile de prevenţie specifice să fie implementate în mod corespunzător, precum:
• Menţinerea temperaturii la maxim 17°C;
• Dezinfectarea compostului şi a platformelor, chimic sau termic la 58°C;
• Eliminarea şi distrugerea imediată a ciupercilor atacate.
Sursa: Cotidianul Agricol