26 ianuarie 2022 - 13:40

Atenție la țânțari! Primul deces în urma infectării cu West Nile a fost confirmat în România

A fost înregistrat primul deces din cauza virusului West Nile transmis de țânțari în România în acest an. Anunțul a fost făcut de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, conform România24.ro, care precizează că este vorba despre un bărbat de 63 de ani din Dolj.

Decesul a survenit la câteva zile de la infectare.

Sursa citată mai arată că, de la începutul lunii iunie şi până în prezent au fost înregistrate 4 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile, câte un caz în București, Bacău, Olt și Dolj.

Pe grupe de vârstă, infecțiile s-au înregistrat la persoane cu vârsta între 60 și 69 de ani (două) și câte un caz la grupele de vârstă 40 – 49 de ani și 70 – 79 de ani.

Pentru a se feri de virusul West Nile, populația este sfătuită să evite expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, să utilizeze substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor, să împiedice pătrunderea țânțarilor în casa (prin plase de protecție la ferestre), să asigure desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei, să îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menajer din gospodărie.

Virusul West Nile (VWN) apartine familiei Flaviviridae si este un membru al complexului de flavovirusuri transmise de artropode, din care face parte si virusul encefalitei japoneze. Virusul West Nile (VWN) poate infecta oameni, pasari, tantari, cai si alte mamifere, dar transmiterea se face numai prin intepatura de tantar. Peste 110 specii de pasari pot fi infectate cu virusul West Nile.

Cum ne protejam ?

Cand exista riscul unei infectii cu virusul West Nile, preventia este cea mai buna alternativa. Prevenirea intepaturilor de tantar reduce riscul de a face aceasta boala, impreuna cu alte boli pe care tantarul le transmite. Putem sa luam urmatoarele masuri de bun-simt.

 • Evitarea intepaturilor de tantar
  Folosirea pe pielea expusa a substantelor care resping insectele cand suntem in aer liber. Chiar daca iesim afara pentru scurt timp, poate fi sufficient pentru a fi intepati de tantari.
  Cand starea vremii permite, purtarea unei imbracaminti cu maneci lungi, a pantalonilor lungi si a ciorapilor pot reduce riscul de intepaturi cand ne aflam in exterior. Tantarii pot intepa si prin haine, asa incat aplicarea de substante care resping tantarii pe baza de pemetrhin pe suprafata hainelor poate asigura un grad suplimentar de protectie. Substantele pe baza de permethrin nu se aplica direct pe piele. Nu este necesara aplicarea substantelor care resping insectele pe pielea acoperita de haine.
  Intervalul dintre apusul si rasaritul soarelui este perioada de activitate maxima pentru majoritatea speciilor de tantari. Este important sa avem grija sa folosim substante care resping insectele si imbracamintea cu maneci lungi e bine sa o purtam mai ales seara si dimineata – sau sa evitam activitatile in aer liber in acest interval.
 • Eliminarea tantarilor de la locul de munca, locuinte si din locurile de joaca.
  Tantarii isi depun oale in apa statatoare. Putem limita inmultirea tantarilor reducand locurile in care balteste apa din jurul caselor, blocurilor si din subsolurile blocurilor.
  Unii tantari au tendinta sa intre in casa. Ii putem impiedica verificand integritatea plaselor contra insectelor.

Important de retinut : Probabilitatea ca o persoana sa se imbolnaveasca de la o singura intepatura de tantar este redusa. Riscul de imbolnavire severa si deces este cel mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiente imune, desi infectia poate aparea la orice varsta.

Manifestarile infectiei cu Virusul West Nile (VWN) sunt diverse, de la cele asemanatoare unei simple raceli pana la semne de meningo-encefalita. Semne de alarma care impun prezentarea la medic sunt :

 • febra ridicata insotita de durere de cap intensa
 • varsaturi
 • stare generala alterata
 • sensibilitate crescuta la lumina