Atenție la PEPENII TOXICI! Cum afli dacă un pepene este injectat

Vara, pepenii sunt la mare căutare pentru sunt răcoritori și hidratanți, având un conținut de apă foarte mare, de aproximativ 90%, și un conținut foarte scăzut de calorii: circa 30 kcal/100 de grame.

Beneficiile consumului de pepene sunt numeroase: întărește sistemul imunitar, scade riscul de obezitate, diabet și boli cardiovasculare, reglează nivelul presiunii arteriale, digestia și previne apariția astmului și a cancerului.

Din nefericire însă, piața din România este plină de pepeni toxici, umflați artificial cu diferite substanțe, scrie monitorulcj.ro.

Injectarea pepenilor cu anumite substanțe are rolul de a le accelera creșterea sau de a-i menține proaspeți mai mult timp. Însă acești pepeni devin toxici pentru organism, iar consumul lor ar trebui evitat cu orice preț.

Una dintre substanțele folosite la injectare este un compus chimic denumit Forclorfenuron. Acesta are dublu rol: grăbește coacerea pepenilor care au fost culeși mai devreme decât trebuia, dar are și rol de conservant, păstrând pepenii în stare bună mai mult timp.

Mai mult, unii comercianți injectează chiar și colorant în pepeni, pentru a-i face să pară copți și buni de mâncat la testul dopului.

Iată la ce trebuie să fii atent atunci când cumperi un pepene ca să afli dacă este injectat sau nu cu substanțe dăunătoare.

În primul rând, trebuie să fii atent la greutate. Un pepene roșu trebuie să se simtă greu. Daca ți se pare că pepenele pe care îl ai în mână este prea ușor raportat la mărimea lui, nu îl mai cumpăra.

Un alt semn este coaja: dacă prezintă mici găuri pe suprafață, înseamnă că ai în față un pepene toxic, care a fost injectat.

Dacă ai posibilitatea, pune pepenele întreg într-un vas mare cu apa. Dacă se ridică la suprafață apei atunci pepenele este bun de consumat. În cazul în care rămâne la fundul vasului, evită consumul lui.

Testele pentru a evita consumul unui pepene toxic nu se opresc aici. La tăiere, sâmburii trebuie să fie negri. Dacă sunt albi, acesta poate fi un semn că pepenele a fost injectat. De asemenea, analizează nervurile prezente în miezul pepenelui: acestea trebuie să fie roșii, nu albe.

Consistența miezului poate fi, de asemenea, un semn că pepenele este toxic. Un pepene natural are un miez moale, cu aspect nisipos. Dacă miezul este lucios și tare, acest lucru indică faptul că acel pepene a fost injectat. Verifică și cum se prezintă pepenele după ce a fost lăsat peste noapte în frigider. Dacă se usucă, este sigur pentru consum. Dacă este lipicios la atingere, înseamnă că are un conținut ridicat de nitrați.

Și un ultim test, ca să îți dai seama dacă ai de-a face cu un pepene toxic: taie o bucățică de miez și pune-o într-un pahar cu apă. Dacă apa nu își schimba culoarea și devine doar tulbure, pepenele este bun. În schimb, dacă apa devine rozalie, înseamnă că pepenele a fost injectat cu coloranți sau azot.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole