Atenție la deficitul de apă din sol! Prognoza agrometeorologică până la 4 august 2021

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis prognoza agrometeorologică până la 4 august 2021.

În această perioadă vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit, chiar caniculară, în aproape toată țara.

Astfel, temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 20 și 32°C, abaterile termice pozitive fiind de 1-7°C, la nivelul întregului teritoriu.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 28 și 39°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Temperatura minimă a aerului se va încadra între 12 și 25°C, în majoritatea regiunilor agricole.

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversă, dar și torențial, acestea fiind însoţite de descărcări electrice, căderi de grindină şi intensificări ale vântului local cu aspect de vijelie, îndeosebi în zonele nordice, vestice și centrale, se arată în prognoza ANM.

Caracteristici agrometeorologice

Specialiștii ANM arată că aprovizionarea cu apă a solului, în cultura de porumb neirigat, pe profilul de 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, în aproape toate regiunile.

În prognoza transmisă de ANM se menționează că deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată) se vor înregistra în Banat și Maramureș, local sudul și sud-vestul Munteniei, sudul și vestul Crișanei, sudul și estul Moldovei, sudul, izolat în estul Olteniei.

Starea de vegetație a culturilor agricole

În privința stării de vegetație a culturilor agricole, prognoza specialiștilor ANM este că, pe ansamblu, ritmurile biologice ale culturilor de câmp se vor desfăşura mai intens, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, iar pe suprafeţele agricole afectate de seceta pedologică, în zilele cele mai calde, procesele de vegetaţie la speciile prăşitoare vor fi stânjenite, semnalându-se în continuare ofilirea temporară şi răsucirea aparatului foliar în orele de amiază, îngălbenirea şi uscarea parţială sau totală a acestuia, forţări stadiale şi, izolat, şiştăvirea boabelor la porumb şi a seminţelor la floarea-soarelui.

Grâul de toamnă se va recolta pe ultimele suprafeţe şi în regiunile agricole din jumătatea de nord a ţării. De asemenea, la cele întârziate fenologic se va putea definitiva maturitatea în ceară (100%), plantele aflându-se predominant la maturitate deplină (10-100%) şi recoltare.

Floarea-soarelui va parcurge înflorirea şi maturitatea în ceară (10-100%) în cea mai mare parte a regiunilor, izolat fiind posibilă declanşarea maturităţii depline (10-20%).

Porumbul îşi va finaliza faza de apariţie a paniculului (80-100%), aflându-se la înflorire, mătăsire şi maturitate în lapte (10-100%). Local, la hibrizii extratimpurii şi timpurii din zonele de câmpie se va putea înregistra maturitatea ceară (10-15%).

La sfecla de zahăr vor predomina alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (40-100%), în toate zonele de cultură.

În principalele bazine specializate, la cartof se vor semnala fazele de formare şi creştere a tuberculilor, precum şi veştejirea vrejilor la soiurile de vară.

Speciile pomicole se vor afla la acumularea zahărului în fructe, creşterea şi coacerea rodului, precum şi dezvoltarea mugurelui terminal, iar la soiurile ajunse la maturitatea tehnologică se va continua recoltarea.

În 
majoritatea podgoriilor viţa-de-vie va parcurge creșterea lăstarilor laterali şi dezvoltarea boabelor, iar la soiurile timpurii de masă se va putea declanşa acumularea zaharurilor.

Specialiștii ANM susțin că, în condiţiile agrometeorologice prognozate, lucrările agricole specifice (tratamente fitosanitare, recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) se vor putea efectua în general în bune condiţii.

Recomandări de specialitate

ANM recomandă în perioada următoare efectuarea următoarelor lucrări:

– recoltarea, transportul şi depozitarea la grâului de toamnă şi a fructelor de sezon; 


– eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor în vederea însămânţǎrilor de toamnă, pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului; 


– aplicarea irigaţiilor pe arealele afectate de seceta pedologică;

– efectuarea lucrărilor de întreţinere la speciile prăşitoare şi 
pomi-viticole, cum ar fi combaterea bolilor şi dăunătorilor erbicidări etc. 


Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole