15 mai 2021 - 19:58

Atentie la ce mancati! Legumele si fructele cu cele mai multe pesticide

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară din România a făcut publică o listă cu cele mai nocive legume și fructe.

Multe persoane susțin că au un stil de viață sănătos pentru că mănâncă multe fructe și legume proaspete. Ce nu știu mulți e că dieta aceasta se poate dovedi una toxică pentru organism. Și asta pentru că sunt produse din piață sau din supermarketuri care conțin multe substanțe dăunătoare. Care sunt legumele și fructele cu cele mai multe pesticide? Avem lista completă!

Atenție! Pe lista produselor toxice sunt incluse fructele și legumele care nu sunt luate din grădina bunicii sau pe care le-ați plantat, îngrijit și recoltat dvs. Este vorba în special de produsele din export sau de cele pe care le cumpărăm în extrasezon.

Potrivit semnalului de alarmă tras de reprezentanții Autorității Naționale Sanitar Veterinare din România, pe lista cu cele mai multe pesticide se află pe loc fruntaș cartoful. Cartofii au printre cele mai multe chimicale! Dintre fructe, merele sunt și ele nocive! Raportat la greutatea lor, cartofii și merele au cantități imense de substanțe nocive organismului.

Pe lista fructelor și legumelor care conțin cele mai multe pesticide se regăsesc:

– cartofii
– merele
– nectarinele/ piersicile
– strugurii
– rosiile/ rosiile cherry
– căpșunele
– castraveții
– ardeiul gras
– cireșele
– țelina

Specialiștii au făcut teste de laborator pe mai multe mostre de fructe și legume și au ajuns la concluzia ca există și produse mai puțin contaminate. Acestea sunt:

– avocado
– porumb
– varză
– ceapă
– sparanghel
– vinete
– ananas
– mango
– papaya
– kiwi
– pepene galben

De reținut că cele mai bune legume și fructe sunt cele cumpărate în timpul sezonului. Pentru a avea culturi și în extrasezon, fermierii folosesc de obicei pesticide, fungicide și alte substanțe periculoase, precum hormoni de creștere.