25 septembrie 2021 - 02:45

ATENTIE LA AMBROZIE! Sezonul alergiilor, mai periculos ca niciodata

Poate că pandemia de COVID-19 ne-a făcut să uităm de altele, însă sezonul alergiilor provocate de ambrozie bate la ușă, iar suferă de pe urma acestei plante. Problema este cu atât mai mare cu cât ambrozia reprezintă una dintre cele mai invazive plante de pe teritoriul României.

Ambrozia este răspândită în aproape toate zonele țării, preferând solurile nisipoase, mai puțin fertile, ușor alcaline. Crește spontan pe terenurile lăsate pârloagă, de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, pe marginea apelor curgătoare, a lacurilor, pe marginea pădurilor, în apropierea dărâmăturilor, pe terenurile lipsite de vegetație și prost întreținute, dar și în grădini și parcuri neîngrijite, pe șantierele de construcții, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, precum și în culturile de cereale.

Ambrozia înflorește în perioada dintre jumătatea lunii august și jumătatea lunii septembrie, provocând în acest timp alegrii puternice. Cum bine știm, România nu duce lipsă de această plantă, în ciuda legii care prevede amenzi drastice pentru cei care o lasă să se dezvolte pe terenurile pe care le dețin.

Într-o perioadă în care și coronavirusul pare că se extinde din ce în ce mai mult și mai rapid pe teritoriul țării, este important să înțelegem atât pericolele la care ne poate expune această plantă, cât și simptomele și modurile de prevenire ale alergiilor.

Potrivit medicilor specialiști, există anumite simptome comune celor două afecțiuni, cum ar fi tusea sau ochii înroșiți, însă alergia la ambrozie mai provoacă și strănuturi, mâncărimi, iritații ale pielii, simptome care nu se regăsesc și în cazul îmbolnăvirii cu virusul COVID-19. Potrivit dr. Băjenaru Simona, medic alergolog în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, manifestările în cazul alergiei la ambrozie ”sunt diferite de la un pacient la altul, cei mai mulţi pacienţi acuză fenomene de rinită (strănut, prurit, secreţii nazale, nas înfundat). De cele mai multe ori asociate cu manifestări de conjunctivită: lăcrimare, ochi roşii, mâncărimi. Mulţi dintre pacienţii sensibilizaţi la acest polen prezintă dificultăţi în respiraţie, tuse, respiraţie şuierătoare.” Mai mult, spre deosebire de infectarea cu noul coronavirus, cei afectați de ambrozie nu prezintă simptome precum febra sau durerile musculare.

Sigur, cei care se confruntă an de an cu alergiile provocate de ambrozie pot să recunoască ușor simptomele specifice și să nu intre în panică, însă pentru toată lumea sunt utile anumite metode de prevenție. Având în vedere că ne aflăm în plină pandemie, masca de protecție poate fi o armă importantă și în lupta împotriva ambroziei. Potrivit medicilor alergologi, masca acționează ca un filtru, însă pentru a fi eficientă, aceasta trebuie purtată corect, astfel încât să acopere nasul și gura. Cele mai eficiente în acest sens sunt măștile de tip FFP2 și FFP3, însă și măștile de protecție normale pot fi o barieră binevenită în calea alergenilor.