Atenție fermieri, vin înghețurile! AgroMeteo: 21-23 martie

Prognoza agrometeorologică în perioada 21 – 23 Martie 2020 anunță vreme rece și temperaturi sub zero grade, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Caracteristici meteorologice: În prima zi a intervalului, vremea se va menţine deosebit de caldã pentru ultima decadã a lunii martie în cea mai mare parte a ţãrii, iar in urmatoarele zile valorile de temperaturã vor scãdea semnificativ, astfel cã, în cea mai mare parte a ţãrii, se vor situa sub normele climatologice specifice datei.

Temperatura medie diurnã a aerului se va situa între 4…16°C, la începutul intervalului, mai ridicatã cu 1…7°C în raport cu mediile multianuale şi -4…9°C în restul zilelor, abaterile termice negative fiind de 1…7°C.
Temperatura maximã a aerului se va încadra între -1…24°C, la scara întregii ţãri.
Temperatura minimã a aerului va fi cuprinsã între -7…8°C în toate regiunile agricole, favorizând producerea îngheţului la sol.

Regimul pluviometric
Se întrevãd precipitaţii sub formã de ploaie în aproape toate zonele de culturã, dar şi mixte (ploaie, lapoviţã şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificãri temporare ale vântului. Totodatã, cantitãţile de apã prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnã, rezerva de umiditate în stratul de sol de sol 0-100 cm, va prezenta valori scãzute (secetã pedologicã moderatã) şi deosebit de scãzute (secetã pedologicã puternicã şi extremã), în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova şi Muntenia, local în sudul, estul, izolat centrul şi nord-vestul Transilvanei, sudul Olteniei şi nordul Banatului. Aprovizionarea cu apã a solului se va încadra în limite satisfãcãtoare pânã la apropiate de optim şi optime, în Maramureş şi Crişana, cea mai mare parte a Olteniei şi Banatului, local în nordul, nord-estul şi centrul Transilvaniei, nord-vestul, sudul, sud-vestul, vestul şi izolat nordul Munteniei, nord-vestul Moldovei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de toamnã şi pomi-viticole se vor desfãşura normal în intervalele mai calde şi uşor mai lent în restul perioadei. De asemenea, în depresiunile din Transilvania şi Moldova, izolat se va putea înregistra stadiul de repaus biologic. Totodatã, în zonele de câmpie, la speciile pomicole care au suferit un proces de decãlire în intervalele mai calde, va exista riscul afectãrii mugurilor de rod, în special la soiurile timpurii aflate în faze fenologice mai avansate (dezmugurire şi înflorire).

  • Culturile de orz şi grâu de toamnã semãnate în epoca optimã îşi vor menţine fazele de creştere a frunzei a treia (50-100%), înfrãţire (30-100%) şi alungire a paiului (10-30%), iar la cele întârziate fenologic se vor continua apariţia frunzei a treia şi înfrãţirea (20-100%).
  • Rapiţa va înregistra înfrunzirea (8-16 frunze) şi alungirea tulpinii (10-20%), în sudul şi sud-estul ţãrii.
  • În cea mai mare parte a plantaţiilor pomicole, sâmburoasele vor parcurge înmugurirea, dezmugurirea şi înflorirea, iar la seminţoase se vor semnala fazele de înmugurire şi dezmugurire.
  • La viţa de vie se vor continua fazele de „plâns”, precum şi izolat începutul înmuguririi, în toate podgoriile.

Lucrãrile agricole specifice campaniei de primãvarã (arat, pregãtirea patului germinativ, semãnat/plantat, fertilizãri, erbicidãri, tãieri şi tratamente fito-sanitare în vii şi livezi) vor fi sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.

RECOMANDÃRI DE SPECIALITATE:

  • Efectuarea însãmânţãrii culturilor din prima urgenţã (orzoaicã, ovãz, borceag, lucernã, sfeclã de zahãr);
  • Pregãtirea patului germinativ şi efectuarea lucrãrilor de semãnat/plantat la culturile de primãvarã (floarea-soarelui, porumb);
  • Fertilizarea fazialã a cerealierelor de toamnã cu îngrãşãminte minerale complexe;
  • Efectuarea lucrãrilor de întreţinere (combaterea buruienilor, tratamente fito-sanitare, tãieri de rodire în vii şi livezi), la speciile de câmp şi pomi-viticole.

* Evoluţia stãrii de vegetaţie pentru perioada estimatã utilizeazã prognoza meteorologicã pe scurtã/medie duratã asociatã cu informaţiile fenologice colectate sãptãmânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea staţiilor meteorologice cu program agrometeorologic din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Atenție fermieri, vin înghețurile! AgroMeteo: 21-23 martie Meteo
Sursă hartă: ANM
Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.