28 mai 2022 - 13:12

Atentie, fermieri, IDF a publicat noul Buletin de orientare in combaterea L-monocytogenes+

Potrivit Dairy Reporter, Federația Internațională a Laptelui (IDF) a publicat Buletinul care contine noile orientări ale acțiunilor suplimentare care pot fi întreprinse în procesul de producție, pentru a reduce riscul contaminării cu Listeria a laptelui din ferme si a produselor lactate.

Protejarea împotriva listeriozei, o boală rară și severă alimentară cauzată de agentul patogen Listeria monocytogenes, are o importanță semnificativă pentru sectorul zootehnic și industria alimentară.

În cazul produselor lactate, pasteurizarea a avut un impact major asupra reducerii apariției listeriozei, dar contaminarea lactatelor prelucrate apare încă în rare ocazii. Cu toate acestea, între 1985 și 2019 au fost înregistrate 40 de focare majore înregistrate de listerioză, asociate cu produse lactate pasteurizate comercial.

În majoritatea cazurilor în care a fost identificată o sursă, L. monocytogenes a fost găsită în nișe din mediul de procesare a produselor lactate, iar contaminarea produsului final s-a produs din cauza contaminării încrucișate, după pasteurizare.

Pentru a reduce la minimum riscul de contaminare cu Listeria, în procesul de producție a produselor lactate, IDF și-a dezvoltat noul buletin, „Ecology of Listeria spp. și Listeria monocytogenes – Semnificația producției de produse lactate. „

Buletinul rezumă zonele de risc și măsurile care ar trebui luate în procesul de producție zootehnică și alimentară, pentru a reduce riscul contaminării cu L. monocytogenes în produsele lactate.

François Bourdichon, autorul principal al publicației și actualul președinte al comitetului permanent al IDF privind igiena microbiologică, a declarat:

Managementul eficient și analiza pericolelor în mediul de procesare a produselor lactate pot reduce la minimum probabilitatea contaminării cu L. monocytogenes, asigurând astfel o mai bună asigurare a siguranței alimentare. “

El a adăugat că buletinul oferă detalii despre măsurile suplimentare care trebuie luate pentru a evita contaminarea și pentru a asigura siguranța produselor lactate.

Progresele recente obținute în urmărirea surselor, pot ajuta la caracterizarea tulpinilor rezidente, rezistența lor la agenții de curățare și aderarea la suprafețele de contact ale produselor lactate. Măsurile de control pot fi personalizate pentru o mai bună potrivire pentru scop, cu un design igienic mai bun și o justificare mai bună pentru utilizarea agenților chimici de curățare.

Practicile bune de muls reduc prevalența L. monocytogenes în lactatele procesate, în timp ce pasteurizarea reduce contaminarea (dacă este cazul), a laptelui procesat cu L. monocytogenes.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.