ATENŢIE: Evoluția focarelor de dermatoză nodulară a bovinelor în Bulgaria

DSCN4365Actualizarea situației din data de 09.05.2016
Până la această dată, în Bulgaria au fost confirmate 55 de focare de dermatoză nodulară contagioasă a bovinelor (Lumpy Skin Disease).
Regiunile în care evoluează boala sunt: Haskovo, Stara Zagora, Blagoevgrad, Plovdiv, Smolyan și Kyustendil.
Boala afectează bovinele (bovine și bubaline) de toate vârstele și este produsă de un virus din familia Poxviridae, genul Capripoxvirus*. Virusul este transmis în mod mecanic, prin vectori (țânțari, muște care ciupesc și căpușe), dar și prin contactul direct cu animalele infectate, prin leziuni ale pielii, salivă, scurgeri nazale, lapte sau material seminal, sau indirect, prin apa și furajele contaminate.
Boala se manifestă prin febră și prin apariția unor noduli pe corp, inclusiv bot, nări, cap, gât, spate, picioare, scrot, perineu, uger, coadă, pleoape și la nivelul mucoaselor nazală și bucală. Acești noduli pot exprima scurgeri de lichid și pot avea un centru ulcerat.
Animalele afectate pot prezenta șchiopături și edeme severe ale pielii și subcutanate și pe abdomen și picioare. Boala mai poate determina inflamații ale ugerului, leziuni ale sfârcurilor mamelei, precum și avort, infecții intrauterine, sterilitate temporară sau permanentă, atât la tauri, cât și la vaci.
ANSVSA a luat măsuri pentru informarea, instruirea și pregătirea autorităților veterinare județene pentru intervenția în cazul focarelor de boală și a informat fermierii crescători de bovine despre evoluția bolii și măsurile pe care trebuie să le respecte.
*Agentul etiologic al dermatozei nodulare contagioase a bovinelor este un virus din fam. Poxviridae, genul Capripoxvirus. Acestea sunt virusuri de dimensiuni mari si sunt foarte strâns înrudite antigenic cu virusul variolei ovine, de care nici nu pot fi deosebite prin testele serologice obișnuite. Sunt virusuri foarte rezistente la acțiunea agenților fizici si chimici. Temperatura de 55°C le distruge in doua ore, iar cea de 65°C in 30 min. Mediul intens alcalin sau intens acid le distruge. De asemenea, le distruge formolul 1%, eterul 20%, fenolul 2% si unii detergenți. Au o rezistenta remarcabila in mediul ambiant. In țesuturile cutanate necrozate si uscate rezista cel puțin 33 de zile.
Măsurile pe care trebuie să le respecte fermierii

  • În vederea evitării introducerii bolii dermatoza nodulară virală a rumegătoarelor în exploatații fermierii trebuie să evite:
  • Mișcarea neavizată a animalelor între ferme și, în special, introducerea de animale noi cu status epidemiologic necunoscut;
  • Contactul direct sau apropierea de animalele fermierilor din vecinătate;
  • Schimburile de autovehicule, mașini, echipament, furaje și așternut între ferme;
  • Mișcarea necontrolată a muncitorilor între ferme sau în zone ale fermei, în care nu trebuie să aibă acces;
  • Vizitatorii în ferme sau vehicule străine — oameni, animale de companie, echipamente și vehicule;
  • Contaminarea prin intermediul animalelor din mediul salbatic, păsarile sălbatice și vermina (insecte, rozatoare etc);
  • Consumarea, de către animalele scoase la pășunat, a apei din râuri și bălți;
  • Scoaterea la pășunat a animalelor împreună cu animale din exploatații necunoscute;
  • Târgurile de animale neavizate de autoritățile veterinare.

ANSVSA continuă activitățile destinate pregătirii acțiunilor de intervenție pentru controlul teritoriului național.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole