28 mai 2022 - 13:43

Atentie, comportamentul fermierilor este asociat consumului de antibiotice in fermele de porci!

Tema „Fără antibiotice, în producția de porci” a fost intens discutată recent, în cadrul unui eveniment Webinar, organizat de publicația Pig Progress și difuzat pe data de 17 septembrie.

Factorii critici de succes care reduc antibioticele
La eveniment, Jobke van Hout (reprezentând Royal GD), a prezentat o imagine de ansamblu asupra realizărilor cercetătorilor olandezi, pentru a reduce consumul de antibiotice în producția de porci din ultimii ani. După cum se știe, Olanda este unul dintre marii producători de carne de porc din Uniunea Europeană și din lume.

Implicată în diferite cercetări care evaluează factorii critici pentru menținerea antibioticelor scăzute în fermele de scroafe din Olanda, van Hout a menționat că „atitudinea, comportamentul și cunoștințele fermierilor sunt asociate în mod semnificativ nivelului de consum al antibioticelor”.

Igiena furajelor și sănătatea intestinelor
La rândul său, Dr. Sofia Rengman, manager de dezvoltare a afacerilor, a intervenit în numele Institutului de cercetare în domeniul nutriției animale Perstorp, referindu-se la igiena furajelor și sănătatea intestinelor. Ea a subliniat necesitatea reducerii presiunii patogene, mai ales atunci când bolile provin din furaje și apă.

În acest sens, dr. Rengman a subliniat importanța tratamentului cu tributirină, precizând că un sprijin al tractului gastro-intestinal ar fi de asemenea de preferat. Acesta este un aditiv pentru furaje care poate sprijini sănătatea intestinului de porc în diferite moduri după înțărcare.

Strategii de sănătate nutrițională fără antibiotice
Responsabil pentru studiile care sunt asociate cu dezvoltarea și înregistrarea de noi produse pentru animale, Dr. Velayudhan a abordat tema Strategiilor de sănătate nutrițională, fără a utiliza antibiotice. Acesta a explicat diferențele dintre disbioză și nutribioză. Potrivit acestuia, înțelegerea nutribiozei aduce noi oportunități producătorilor de animale, permițându-le să „îmbunătățească sănătatea intestinelor și să îmbunătățească bunăstarea și performanța animalelor”.

Concuzia evenimentului a fost categorică: Nivelul de cunoștințe al fermierilor producători de carne de porc influențează direct administrarea de antibiotice animalelor din fermă, fapt care poate fi determinant pentru calitatea producției, pe de o parte, iar, pe de altă parte, poate mări sau diminua, în funcție de corectitudinea aplicării tratamentelor, a rezistenței la antibiotice a omului, în urma consumului de carne de porc.

Mai important a fost însă avertismentul care îi vizează pe fermieri, în sensul de a lăsa medicii veterinari să decidă aplicarea unui tratament cu antibiotice, chiar și cu riscul diminuării pe moment a profitului fermei.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.