20 ianuarie 2022 - 04:46

Atentie, APIA face verificari pentru subventia la motorina!

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început deja verificarea cererilor de plată pentru acordarea ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură. Anunțul a fost făcut de ing. Mirela Paraschiv, șef Serviciu Măsuri Specifice APIA Hunedoara. Astfel, reprezentanții APIA vor face verificări pentru a vedea dacă agricultorii și crescătorii de animale au respectat cele declarate la momentul când au depus cererea pentru solicitarea sprijinului.

”Este o perioadă importantă, atât în ceea ce privește sprijinul acordat la motorină, cât și la ameliorarea raselor de animale, și așa cum știm, la motorină facem verificări în ceea ce privește acordarea acestui sprijin financiar. Mai precis, dacă fermierul nostru și-a respectat angajamentele în ceea ce privește cererea de plată. Adică, în cererea unică de plată, fermierul vine și declară atât suprafața, cât și cultura pe baza căreia primește această motorină sau acest sprijin la motorină. Și acum, în această perioadă, colegii mei și noi, în acest serviciu, facem aceste verificări, să vedem dacă s-au încadrat, au depășit, nu au pus cultura, deci, cumva, sigur, există și niște derogări. Deci, suntem în această etapă”, a declarat Mirela Paraschiv de la APIA Hunedoara, pentru Satul Hunedorean.

Sprijinul pentru motorină se achită de la bugetul de stat prin APIA, iar fermierilor li se decontează acciza pe carburant, prin rambursarea diferenței dintre acciza standard și acciza redusă, aplicată la motorina utilizată în agricultură.

Suma alocată pentru plata ajutorului de stat la motorină a crescut de la 580.000.000 lei la 595.606.000 lei anul acesta. Valoarea accizei la motorină pentru anul 2019 este de 1,8959 lei/litru.