Atacul mistretilor! Satele de munte, terorizate de zeci de animale salbatice

Mistreții nu le dau bătăi de cap doar fermierilor din zona de câmpie, ci chiar și celor din vârful muntelui, unde culturile de pe lângă gospodării sunt pur și simplu devastate de animalele sălbatice. În satele comunei Șugag – Bârsana, Arți, Pleși, situate pe culmile munților, la peste 1000 de metri altitudine, turmele de mistreți își fac de cap, de ceva timp, în culturile oamenilor, fie că sunt plantații de cartofi sau doar lucernă pentru iarnă, la animale. În această perioadă, turmele de animale domestice sunt în drum spre pășunile alpine – la Ivăniș și Păltiniș, acum păscând iarba din al doilea hotar, ”dinsus de gard”, cum se spune prin zonă, relatează ziarulunirea.ro.

Pășunile pentru îngrijirea cărora cei din Șugag primesc subvenții de la APIA, au fost răscolite serios, în căutarea unor viermi, extrem de apreciați de porcii sălbatici însă care viețuiesc la aproape 20 de centimetri în adâncul pământului.

Fânețele arată ca după bombardament după ce vreo 50 de porci mistreți au răscolit pământul. Edilul comunei Șugag, Constantin Jinar, spune că deja comisia de evaluare a pagubelor a sosit în zonă.

”A fost în zonă o comisie de la Direcția Agricolă Alba, de la ITRSV Cluj, pentru constatarea pagubelor. Sunt mai multe hectare afectate. Noi i-am chemat pentru constatarea pagubelor, pentru a avea justificări legale și în fața controlorilor în teren de la APIA. O fată ai căror părinți au gospodărie în zonă a numărat cam 51 de mistreți. Și azi noapte (26/27 mai) au mai râmat în zonă, în satul Arți, la Ilie Gheorghe.

Animalele domestice au fost duse în al doilea hotar, la păscut, iar aici, în jurul gospodăriei, unde au lăsat oamenii iarba să crească, pentru cosit, mistreții le fac pagube. Nu se mai sperie nici de câinii de pază. Caută viermișori, la 20 de centimetri sub stratul vegetal și, cum n-au belciuge puse ca la porcii domestici, râmă destul de adânc. Aici în zonă este fondul 54 de vânătoare Sibiu. Cred că au venit mistreții pe lângă gospodării pentru că cei de la fondul de vânătoare nu au hrănit mistreții, nu au întreținut hrănitorile, nu le aduc de mâncare”, a spus primarul comunei.

- Publicitate -

Persoanele păgubite, au depus, așa cum este legal, o cerere la primărie, iar în baza acesteia Comisia de constatare şi evaluare a pagubelor s-a deplasat la faţa locului în vederea stabilirii cuantumului despăgubirilor, precum şi a răspunderii civile pe baza obligaţiilor ce revin proprietarilor culturilor, respectiv gestionarului fondului cinegetic de pe raza comunei.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole