20 mai 2022 - 00:10

ASTĂZI la Bruxelles! Se discută soarta fermierilor români privind pesticidele

Reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare merg astăzi la Bruxelles pentru a discuta o serie de teme extrem de importante pentru fermierii români. Printre acestea se numără și regulamentul privind utilizarea pesticidelor în statele membre ale Uniunii Europene, care ar putea avea consecințe semnificative în modul în care se face agricultură pe teritoriul țării noastre.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu vicepreședintele LAPAR, Nina Gheorghiță, care face parte din delegația care merge la discuțiile din cadrul COPA-COGECA. Aceasta a explicat care sunt obiectivele Alianței la această rundă de negocieri.

”Din toate subiectele de pe agendă, cel mai arzător subiect este cel al regulamentului acesta care ne paște; avem o directivă de utilizare sustenabilă a pesticidelor care urmează să fie transformată în regulament. Aici, condițiile sunt drastice pentru fermierul român, ca urmare trebuie să mergem acolo și să ne susținem foarte bine cauza, pentru că se discută de acea reducere. Încă nu știm cum va fi, dacă se vor aplica acele procente abrupte de 50%, nu știm la ce an ne raportăm.

Trebuie să mergem cu temele foarte bine făcute și să explicăm că nu avem cum să acceptăm la nivelul României o reducere abruptă de 50%. Trebuie să înțeleagă că condițiile noastre pedoclimatice sunt cu totul deosebite față de condițiile din vestul Europei. Respectăm mediul, înțelegem care este impactul agriculturii asupra mediului în general, îl protejăm, dar trebuie să fim conștienți că agricultura trebuie să producă hrană sănătoasă la prețuri pe care oameni și le pot permite. Or la momentul la care vrei ca absolut totul să fie verde și să nu deranjezi natura, trebuie să-ți asumi și consecințele.

Dacă la nivel de Uniune Europeană îți îngropi fermierii și rămâi cu porțile deschise în cadrul acestor contracte de liber schimb către alte continente, nu prea ni se pare corect. Dacă celelalte țări din Uniunea Europeană își pot permite să reducă din motoarele agriculturii, noi nu putem, pentru că industria, serviciile și celelalte ramuri nu sunt atât de dezvoltate încât să putem accepta să pierdem din ceea ce avem astăzi ca și pondere în economia țării.

În plus, avem suprafețe însemnate care nu sunt la potențial, acolo avem nevoie să ne creștem nivelul de tehnologie, or nu poți să vorbești de nivel crescut de tehnologie în absența produselor de protecția plantelor”, a precizat Nina Gheorghiță, vicepreședinte LAPAR, pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.