Asocierea, sansa de supravieturie a fermierilor in vreme de criza

Pandemia generează nu doar îngrijorare și panică, dar și o unitate care până acum era greu de obținut în rândul producătorilor locali. Un pas important în acest sens este făcut de o asociație agricolă din Buzău care odată cu criza generată de coronavirus a început să adune și mai mulți membri.

”Acum este nevoie de noi mai mult ca oricand! Trebuie să ne organizăm activitățile în gospodării și ferme atât de bine, încât să reușim să producem, să prelucrăm și să ducem la vânzare suficientă mâncare sănătoasă, pentru consumul intern. Știu că nu este simplu să facem acest lucru în codițiile în care nu avem o infrastructură funcțională pe întreg lanțul de producție, prelucrare, depozitare, piață de desfacere și nu în ultimul rând, legislație armonizată în acest domeniu. Dar tocmai pentru că nu este simplu, sunt sigur că împreună vom găsi cele mai bune soluții de rezolvare a tuturor problemelor cu care ne confruntăm!

Eu am găsit soluții la foarte multe probleme din gospodăriile noastre prin asociere. Am înființat în comuna Mihăilești, din județul Buzău, o cooperativă agricolă unde materia primă pe care o producem în gospodării, o transformăm în produs finit, în centrele de prelucrare ale membrilor cooperatori. Tot în comun, ne-am creat piață de desfacere pentru produsele noastre, deschizând magazine proprii și colaborând cu alți proprietari de magazine cu profil alimentar și băcănii.
Astfel, Cooperativa Agricolă Unirea Gospodarilor Mihăilești, ce funcționează după modelul prezentat mai jos, este furnizorul de produse agroalimentare naturale ce vă garantează proveniența și calitatea pentru o gamă variată de produse de bază, după cum urmează: produse lactate, brânzeturi, ouă, pui, produse de carmangerie, produse de panificație și patiserie, legume și fructe proaspete și prelucrate”, a declarat Dan Ivașcu, președinte Cooperativa Agricolă Unirea gospodarilor Mihailesti.

De altfel, asocierea între legumicultori, producători și crescători de animale pare să fie în aceatsă perioadă singura soluție de supraviețuire atât pentru furnizorii de alimente proaspete și naturale, cât și pentru consumatori, care au nevoie de produse sănătoase. Președintele cooperativei agricole face un îndemn la asociere și anunță că va deschide la Buzău primul depozit de legume și fructe astfel încât producătorii locali să aibă unde să ducă marfa. Un depozit va fi deschis si în București.

”În maxim două săptămâni deschidem magazin și depozit agroalimentar în București și un depozit în apropiere de Buzău, de colectare, sortare și ambalare de legume și fructe de sezon, pentru gospodarii din afara cooperativei, cu scop de a ajuta și convinge și alți producători că asocierea aduce numai beneficii. Împreună suntem mai puternici și implicit mai eficienți!
Produsele noastre le puteți găsi în Buzău, București, Constanța, Focșani, Bacău, Iași și Brașov. În maxim o săptămână la Buzău vom deschide și serviciul de livrare la domiciliu, pe bază de comenzi”, Dan Ivașcu, președinte Cooperativa Agricolă Unirea gospodarilor Mihailesti.

Totodată, cooperativa intenționează să mai înființeze și un centru de prelucrare a  fructelor și legumelor, astfel încât marfa rămasă nevândută să fie prelucrată și transformată în produs finit, ce poate fi păstrat pentru mai mult timp. Pentru vânzarea tuturor legumelor, fructelor dar și conservelor, există deja discuții și cu marile lanțuri de magazine.

Autor: Marilena Dinu

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole