Asociatia Aberdeen Angus Romania, alaturi de alti fermieri UE, ingrijorati de efectele pactului Mercosur

Uniunea Europeană și patru țări sud-americane au pus capăt luna trecută discuțiilor comerciale de 20 de ani, dar încă nu este clar dacă acordul lor va vedea vreodată lumina zilei.
Brazilia, Paraguay, Uruguay și Argentina au convenit să-și deschidă piețele către cele 28 de state membre ale UE, în ciuda criticilor recente asupra globalizarii. Cu toate acestea, acordul comercial crește îngrijorare în unele țări cu sectoare agricole puternice, precum Franța și Irlanda. Statele membre ale UE trebuie să ratifice acordul înainte de punerea în aplicare a acestuia, precum și Parlamentul European și, în unele cazuri, parlamentele naționale din diferite capitale vor avea de spus și ele ceva.
Ratificarea în Europa este probabil să fie departe de a fi simplă. Riscul unui vot eșuat ar fi semnificativ.

Care sunt temerile?

Agricultorii din Irlanda și Franța sunt îngrijorați de creșterea importurilor de carne de vită care ar putea veni din America de Sud. Asociația Fermierilor Irlandezi a declarat pe site-ul său web că acordul cu Mercosur „va avea un impact sever asupra fermierilor irlandezi și europeni, care se confruntă deja cu impactul Brexit și scăderea nivelului consumului.”
În același timp, există și probleme de mediu. Asociațiile de mediu au avertizat că acordul ar putea duce la o defrișare suplimentară de păduri în țări precum Brazilia, deoarece acestea cresc suprafețele disponibile pentru creșterea bovinelor.

De ce apără acordul majoritatea liderilor?

Comisia Europeană susține că acordul crește accesul pe piata Sud-Americana a firmelor europene care fabrică produse și mașini industriale, care sunt în prezent supuse unor tarife de până la 35%. De asemenea, Comisia susține că firmele europene vor putea concura pentru contracte publice în țările Mercosur.
„Sectorul agroalimentar al UE va beneficia de reducerea tarifelor ridicate Mercosur existente la produsele de export ale UE – ciocolată și cofetărie (20%), vinuri (27%), băuturi spirtoase (20 – 35%) și băuturi răcoritoare (20 – 35%). Acordul va asigura, de asemenea, accesul fără taxe vamale, sub rezerva unor cote pentru produsele lactate din UE (în prezent tarifate cu 28%), în special pentru brânzeturi ”, a declarat Comisia pe site-ul său web.
În ochii celor patru țări din America de Sud, acordul comercial cu Europa este benefic, deoarece crește exporturile lor de carne de vită, zahăr, păsări de curte și alte produse agricole.

Fermierii europeni protesteaza

Grupurile de cultivatori de sfecla de zahar se tem că acordul ar putea determina importul de si mai mult zahăr ieftin în Uniunea Europeană, o regiune care suferă oricum de supraofertă. Industriile de carne de vită, păsări de curte și bauturi spirtoase vor fi, de asemenea, cele mai afectate de cresterea importurilor la prețuri mai mici, a declarat lobby-ului fermelor din UE, Copa-Cogeca. Cea mai mare uniune de fermieri din Franța a cerut proteste, impreuna cu Belgia, Irlanda si alte tari.

Nici asociatiile de producatori din Romania nu au ramas pasive. Astfel, intr-o adresa oficiala trimisa ieri 29.07.2019 atat premierului Viorica Dancila, cat si ministrului Petre Daea, adresa remisa si redactiei noastre, Asociatia   Aberdeen   Angus   Romania solicită un punct de vedere oficial:

Tema:  Pactul  Mercosur

Stimate domnule  ministru,

Asociatia   Aberdeen   Angus   Romania,   in   calitate   de   societate   de   ameliorare   si  detinatoare    a programului   de ameliorare  pentru  rasa Aberdeen Angus,  aprobat  conform  Regulamentului   European   1012 din 2016 cu modificarile  ulterioare,  solicita  a ne comunica  oficial  punctul  dumneavoastra de vedere  in ceea ce priveste  pactul  Mercosur  –  Brazilia,  Argentina,  Uruguay,  Paraguay  si Uniunea  Europeana,  cu privire  la importurile  de carne de vita.

Tinem  sa precizam  ca Romania  a avut cea mai mare  expansiune  in ceea  ce priveste  rasa Aberdeen Angus;  daca in 2008 efectivul  de taurine  din rasa Aberdeen  Angus  de pe teritoriul  tarii era de 120 capete, in prezent  numarul   lor  a  ajuns  la  70.000  capete,  acest  lucru  fiind  posibil   doar  cu  eforturi  atat  din  partea fermierilor,  a statului,  cat si a Asociatiei  Aberdeen  Angus Romania.

Cei  1000 de membrii  ai Asociatiei  Aberdeen  Angus  Romania  va solicita  un punct  de vedere  oficial deoarece  sunt  foarte  ingrijorati  de scaderea  an de an a Sprijinului  Cuplat  in Zootehnie  pentru  taurinele  de carne   si impactul  ce il  va avea  asupra  scaderii  pretului  carnii  de vita,  ca urmare  a importurilor  masive  ce urmeaza  a fi facute.

Pentru   a  putea   continua   sustinerea   fermierilor   romani,   asteptam   un  raspuns   oficial   din  partea dumneavoastra   cu opinia  referitoare  la aceasta  decizie,  precum  si solutiile  ce vor  fi luate pentru  rezolvarea acestei  situatii,

Cu deosebita  stima,

Asociatia  Aberdeen  Angus Romania
Director Tehnic  Executiv

Gociman Ioan

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole